”Politikerna måste se till oss som bor i hyresrätt också”

Elpriserna väntas rusa till rekordnivåer de kommande månaderna. Staten har utlovat stöd, men om det utformas på samma sätt som under förra vintern blir smällen hård för hundratals av Varberg Bostads hyresgäster.
– Det har man inte råd med på en pension, säger Ingrid Stenbäck, som har direktverkande el i sin trea på Apelvikshöjd.

ANNONS
|

Ingrid Stenbäck, 80, har sina elräkningar prydligt katalogiserade i en svart pärm med grå rygg. Av fakturorna framgår hur många kilowattimmar hon förbrukat, månad för månad.

– I december gjorde jag av med 725 kilowattimmar, och för det betalade jag 1921 kronor, läser hon.

– Ändå trivs jag med att ha det ganska svalt, jag har sällan mer än 18 grader. Kylen är ny, jag diskar bara varannan dag och har inte tänt mer än led-lampor.

Ingrid bor i en av Varberg Bostads lägenheter på Apelvikshöjd. Månadshyran ligger på drygt 5500 kronor, men i den summan ingår inte uppvärmning och varmvatten. Med direktverkande elelement och elektrisk varmvattenberedare är det ett upplägg som med tiden blivit alltmer kostsamt.

ANNONS

När Ingrid Stenbäck skrev på sitt hyreskontrakt för 16 år sedan kostade en kilowattimme el drygt 50 öre, i december var priset 262 öre och i vinter kan en timme el kosta ytterligare tre gånger så mycket, enligt beräkningar från Stockholms Handelskammare.

För Ingrid Stenbäcks del skulle det innebära en elräkning närmare 6000 kronor i månaden.

– Det har man inte råd med på en pension. Det är precis att det går ihop som det är, om man ska göra något annat än att bara äta och sova, säger hon.

– Det bor många äldre i det här området som inte är lika rörliga som jag, och som behöver ha det betydligt varmare. Sitter man still mycket så blir det ju kallt.

Hyresbolaget: Inte vårt ansvar

I valrörelsen har politiker av alla färger utlovat kompensation för de höjda elpriserna, men om stödet utformas på samma sätt som i vintras är det en klen tröst för Ingrid och de andra hyresgästerna på Apelvikshöjd. Mellan december och februari sattes golvet för elpriskompensationen till 700 kilowattimmar per månad, med ett tak på 2000 kWh.

En förbrukning på 725 kWh, som Ingrid hade i december, gav hundra kronor i ersättning.

Varbergs Bostad har inte heller några planer på att kompensera de hyresgäster som har kallhyra och direktverkande el som värmekälla, vilket även Varbergs Tidning rapporterat om. Ulf Hofstedt är bolagets vd:

ANNONS

– Man har möjlighet att göra en felanmälan, om man tror att tätningslister vid dörrar och fönster inte är i den kondition de ska vara i. Då kommer vi och ser över det. Vi är behjälpliga i det praktiska, men vi kan inte på något sätt ta ansvar för de svenska elpriserna. Det är helt enkelt inte det kommunala bostadsbolagets jobb.

Närmare tusen av Varbergs Bostads lägenheter värms helt eller delvis upp med direktverkande el, och i nuläget finns inga konkreta planer på att byta värmesystem i dessa.

– Vi håller på att titta på framför allt gamla Håsten, om det går att komma vidare där. Men det är ju ett stort ingrepp och vi har inga färdiga planer på att byta värmesystem i dag, säger Ulf Hofstedt.

Vill inte se hyreshöjningar

I samma hus som Ingrid Stenbäck bor Göran Henriksson, ordförande för Hyresgästföreningen i Varberg. Efter julhelgerna ska han ge sig in i hyresförhandlingar med Varbergs Bostad, och han förväntar sig att bolaget tar hänsyn till de kraftiga kostnadsökningarna för hushåll med direktverkande el.

– Höjningarna får inte överstiga en procent, det kommer att vara vår utgångspunkt, säger Göran Henriksson, och fortsätter:

– Varbergs Bostad brukar hävda att vi betalar alldeles för lite i hyra, med tanke på läge och standard. Men det stämmer ju inte, när man tar hänsyn till hur påverkade vi är av elkostnaderna. Jag kan också tycka att de borde ha varit mer framsynta när det kommer till uppvärmningen. Det var på tapeten med fjärrvärme ett tag, men det blev det inget med.

ANNONS

Göran Henriksson bor omgiven av ytterväggar och har några kvadratmeter större boyta än Ingrid Stenbäck. I december 2021 landade hans elräkning på nära 4000 kronor, trots att alla element inte var igång. För honom skulle en tredubbling av elpriserna, inräknat kallhyran, innebära en månadskostnad närmare 19 000 kronor.

– Ja, och sen är det nätavgift på det. Det kan jag inte betala utan bidrag. Politikerna måste se till oss som bor i hyresrätt också, säger han.

ANNONS