Politikerna börjar om med torgfrågan

Politikerna gör ett omtag när det gäller hur torget ska utvecklas. Frågan flyttas ända upp till fullmäktige där det ska tas ett inriktningsbeslut. Klart är att torghandeln ska värnas.

ANNONS
|

Det började med att tre kända arkitektkontor fick i uppdrag att lämna förslag på hur man kunde ge torget mer liv och innehåll.

En dansk arkitektfirma vill bygga en rund vattenspegel i närheten av Sparbankshuset. Den skulle kunna göras om till både scen och skridskobana.

Där fanns även förslag om restaurang i Rådhuset, flera uteserveringar, att Torggrillen skulle bort och att alla befintliga avenbokar skulle försvinna. Det här var i december 2013.

När en kommunal tjänsteman gick ut i HN i slutet av 2014 och sa att ”vi kommer inte låta torget vara” gav det än mer bränsle åt debatten. Tjänstemannastyre muttrades det på sina håll.

ANNONS

På kort tid fick torghandlarna 846 personer att skriva under på att ”det är urbota dumt att förändra torget”.

I veckan var det dialogmöte om torget vid kommunstyrelsens arbetsutskott. Politiker från flera nämnder satt med och enades om att det ska tas ett inriktningsbeslut om torget i fullmäktige.

– Inriktningsbeslutet ska formuleras av hamn- och gatuförvaltningen berättar Ann-Charlotte Stenkil (M), som är kommunstyrelsens ordförande.

– Det finns så många olika viljor att vi måste ha ett inriktningsbeslut på plats. Torget berör så många att frågan måste hållas ihop av kommunstyrelsen. Nu höjer vi det även till fullmäktigenivå och högre går det inte att komma.

Ann-Charlotte Stenkil vill inte föregå inriktningsbeslutet, men säger ändå att det är viktigt att torghandeln inte minskar.

Den uppfattningen delar även Jana Nilsson (S), som nu tycker det är bra att fler får vara med och diskutera frågan i fullmäktige.

Han är inte främmande för att flytta skulpturen Badande ungdom från torget.

– Tänk den vid en tågstation, snacka om ett bra välkomnade till Varberg. Jag fick den idén mejlad till mig och har fastnat lite för den, och även lyft den vid olika tillfällen.

– Är det någonstans där människor kommer att röra sig så är det vid en tågstation. Badande ungdom är en symbol för vad Varberg står för. Nämligen bad, ungdom, framtid och spa.

ANNONS

Badar vid tåget? Enligt Jana Nilsson skulle man kunna flytta statyn Badande ungdom till tågstationen i stället. Bilden

ANNONS