Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Politiker stoppar nya matbutiker

Både Citygross och Lidl har försökt öppna matbutiker i Varberg. Men politikerna sätter stopp för en ökad konkurrens på livsmedelsmarknaden.

Kommunen och politikerna har planmonopol och bestämmer hur staden ska utvecklas. Under en längre tid har det funnits en ovilja från politiken att ge livsmedelstillstånd i detaljplanerna. 

Kommunstyrelsen ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) är tydlig med vad som gäller i Varberg: 
– Vi är restriktiva mot externetableringar, i synnerhet när det gäller livsmedel, eftersom det kan göra så att stadskärnan blir utarmad.  
– Vi är rädda för en döende innerstad, det finns många exempel på det från andra kommuner. 
Var i Varberg har ni tänkt er en ökad konkurrens på livsmedel?
– På rak arm kan jag inte säga det, för inte så länge sen beslutade vi om att vi inte ville ha det i Lugnetrondellen.

Fastighetsbolaget Aspelin Ramm, som nu satsar mellan 150 och 200 miljoner kronor i ett nytt köpcentrum utmed Värnamovägen, var inte nöjd med det beslutet. 
En stormarknad, med ett 60-tal anställda, skulle skapa ett dagligt flöde av människor till handelsplatsen. 
Lennart Karlsson, vd på Aspelin Ramm, skrädde inte orden i HN och sa: "Det finns ju redan stormarknader utanför centrum. 82 procent av all dagligvaruhandel i Varberg säljs av Ica och Coop. Jag vet inte om det är bra för konkurrensen att det är två aktörer som är så dominerande."
"Som Varbergsbo tycker jag att man ska fundera på den frågan."
Redan 2009 ville Bergendahlsgruppen, som driver Citygross, öppna matbutik i Toveks gamla lokaler i Lassabacka. Även det fick kalla handen från politikerna

En stor aktör som Lidl lyser med sin frånvaro i Varberg. 
"I dag har vi mycket riktigt ingen butik i Varberg. Vi är positiva till en framtida butiksetablering i staden, men har i dagsläget inget aktuellt läge för en sådan etablering. Ifrån Lidl Sveriges sida ställer vi oss positiva till förslag om möjliga lägen i staden", meddelar Therése Hultén, pressansvarig på Lidl, i ett mejl. 
Ann-Charlotte Stenkil svar är att hon inte vill ha dem externetablerade. 
Förutom en ökad konkurrens på livsmedel skapar nya matbutiker nya arbetstillfällen. Vill ni inte ha det?
– Jo, men återigen, vill någon etablera sig relativt centralt skulle vi vara positiva till det. Men vi är rädda för att släppa på och har fått beröm för att vi lyckats bevara en levande stadskärna. 

Flera ledande politiker pratar om området kring Lindhovsrondellen som lämpligt för en ny stormarknad om några år. Trönninge, Bläshammar, Åskloster och Årnäshalvön är orter som förväntas växa framöver. 
När kan ett livsmedelstillstånd komma in i detaljplanen för området kring Lindhov?
– Vi har bara pekat ut det området för en kommande etablering. Först ska det byggas ett stort antal bostäder i Trönninge, svarar Stenkil, som inte vill ge någon tidsangivelse. 

Oppositionsrådet Jana Nilsson (S) är väl medveten om att stora matkedjor vill in i Varberg. 
– Men det finns även etablerade handlare som vill utvecklas och göra mer och röra på sig. 
Kan det bli mer än en stormarknad i Lindhov, att konkurrenter öppnar bredvid varandra?
– Ja, absolut, sen finns det mer ytor vid Coop, även om detaljplanen som nu ligger inte medger mer livsmedelshandel, säger Jana Nilsson. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här