Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Annika Karlbom
Bild: Annika Karlbom

Politiker positiva till stort bygge i Varberg

Fastighetsägarna med planer för 270 nya lägenheter vid Ica Hajen har fått ett första nödvändigt ja från byggnadsnämnden.

Bolagen JM, Ventilo och Maleryd Fastigheter AB, Varbergskaskelotten Fastighets AB (bröderna Heimrot på Heimroths Biluthyrning) och Scorett har fått ett positivt planbesked för sin önskan att omvandla området strax norr om Ica Hajen till bostäder. HN berättade om planerna i november och nu har alltså byggnadsnämnden sagt ja till att ta fram en ny detaljplan.

Börjar planera

Men kommunen vill inte gå direkt på detaljplanearbetet. Här vill man undersöka området mer grundligt först, genom ett planprogram.

– Det finns mycket att ta hänsyn till. Som kommun vill vi se hur detta skulle påverka helheten. Behövs en förskola? Hur blir det här i förhållande till Västerport? Området ligger i en brytpunkt – nära centrala stan men också området norröver. Därför behövs ett program först, säger byggnadsnämndens ordförande Christian Persson (C).

LÄS MER: Fastighetsägare vill bygga 270 lägenheter vid Ica Hajen

Han är försiktigt positiv till byggprojektet som sådant.

Christian Persson (C), ordförande i byggnadsnämnden. Bild: Annika Karlbom
Christian Persson (C), ordförande i byggnadsnämnden. Bild: Annika Karlbom

– Runt om ligger ju Brunnsberg med bostäder och grönområde. I närheten finns också en mataffär, en mack och Monark – men där är ju inget som bullrar eller dånar. Och norröver kommer det sannolikt inte bli någon stor industri heller. Då kan det bli möjligt med bostäder – även om man kanske inte tänkte det på den här platsen för tio år sedan.

Tar några år

Arbetet med planprogrammet ligger dock ett bra tag framåt i tiden. Tredje kvartalet 2023 är det tänkt att dra igång. Huruvida ett kommande detaljplaneförslag kommer innehålla det som markägarna vill återstår att se.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här