Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Politiker i het debatt om barns könstillhörighet

Sverigedemokraternas inlägg apropå bidragsreglerna väckte en upprörd debatt vid tisdagens fullmäktigemöte.

I tisdags skulle fullmäktigeledamöterna fatta beslut om bidragsbestämmelserna för kultur- och fritidsverksamhet. Förslaget sa att den som får bidrag ska ha en verksamhet som ger "förutsättningar för att alla ska kunna delta, oavsett kön eller definierad könstillhörighet, sexuell läggning, etnisk bakgrund, eller funktionsnedsättning".

När det gäller stöd till idrottsföreningar gäller att "barn upp till 12 års ålder ska ha rätt att själva definiera sin könstillhörighet inom barnidrotten i Varbergs kommun och utifrån detta delta i det pojk- eller flicklag som de önskar".

SD höll samma linje som förra året

Sverigedemokraterna ville stryka skrivningen för idrottsföreningarna och ändra de allmänna bestämmelserna till att "verksamheten ska vara inkluderande, och arbeta för att alla som så önskar ska kunna deltaga i verksamheten". Invändningen var knappast överraskande. Partiet argumenterade för en liknande linje förra året.

– Hur ska samhället agera om en person med anorexi säger sig vara överviktig? Ska vi acceptera denna självbild och uppmuntra personen att svälta sig ytterligare? Eller ska vi hjälpa personen att bli av med sin felaktiga självbild och försöka få denne att må bättre? Om en person med psykos anser sig vara förföljd? Aktivt spela med i denna felaktiga föreställning eller hjälpa personen att förstå att så inte är fallet? Svaren kan tyckas uppenbara. Men när vi ser på hur så kallad könsdysfori bemöts i dag är det inte självklart, sa Erik Hellsborn (SD).

– Detta kan tyckas harmlöst vid en första anblick men är i själva verket ett enormt svek. De unga flickor och pojkar detta gäller mår i regel mycket dåligt och de lider ofta av andra psykiska problem.

– Dessa kastas under bussen i en akt av missriktad välmening. Och tyvärr blir samhällets svek bara större när de här ungdomarna växer upp. Genom medicinering och kirurgi tillhandahålls en behandling där kropparna ska fixas för att matcha det upplevda könet.

Upprört motstånd

Detta fick många fullmäktigeledamöter att gå i taket. "Skrämmande", tyckte Tobias Carlsson (L) och Lena Språng (C) blev "helt förfärad".

– Jag häpnar över Hellsborns bisarra jämförelser med psykos och anorexi. Här handlar det om barn som vill spela i ett lag. Detta sker ju också med föräldrars goda medgivande. Det är vanvettigt att dra in allt detta andra, sa Sven Andersson (M).

SD:s förslag röstades ner och reglerna klubbades som de var. SD reserverade sig mot beslutet.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här