Polishunden Nisses hjälteinsats — belönas av sina kollegor

Att polishundar kan vara ett behövligt hjälpmedel i polisarbetet är känt sedan tidigare. Nu belönas hunden Nisse efter nattens gripande i Varberg — med ett gott tuggben. — Det här gripandet är uteslutande tack vare Nisse. Han är jätteduktig, säger Johan Sjödén, chef för hundförarpolisen i region Väst.

ANNONS
|

Det var strax före midnatt som det kom larm om att ett väktarbolag hade sett hur en misstänkt gärningsman höll på att stjäla kabel från en stor kran på Strängbetong i Veddige.

"Han är jätteduktig"

När Nisse tillsammans med sina mänskliga kollegor kom till platsen sökte de i genom området och efter att ha gått drygt 500 meter, vek Nisse av och började skälla mot ett snår i skogen.

Där låg den misstänkta gärningsmannen och försökte gömma sig.

— När våra hundar anträffar en misstänkt gärningsman, är det att skälla som är deras sätt att tala om att de har hittat någon, säger Johan Sjödén, chef för hundförarpolisen i region Väst.

ANNONS

Han berättar att man sedan kunde gripa personen, tack vare Nisse.

— Det här gripandet är uteslutande tack vare Nisse. Han är jätteduktig. Det är ju alltid ett lagarbete mellan kollegor vid en brottsplats, men när gärningsmannen har lämnat platsen har vi bara hunden att förlita oss på, säger Johan Sjödén.

På den tidiga söndagsmorgonen har Nisses hundförare Jörgen Björnstedt och Nisse avslutat sitt arbetspass.

— Nisse har åkt hem, tillsammans med Jörgen, för att sova. Jag kan tänka mig att Nisse ligger och sover i sängen vid fötterna på sin husse, säger Johan Sjödén.

Känd sedan tidigare

Det är inte första gången som schäfern Nisse, 3 år, hyllas på nätet för sina arbetsinsatser inom poliskåren. I augusti förra året spårade han en tjuv över en järnväg och kohage för att få tag på gärningsmannen.

— Hade vi inte haft Nisses nos så hade vi inte fått tag på honom, sa Jörgen Björnstedt, hundförare vid polisen i region Väst, i en intervju då.

Efter den senaste uppskattningen av vovven fick Nisse en hamburgare som tack, utöver de gilla-markeringar och hyllande kommentarer som gjordes på sociala medier.

—Han fick en hamburgare som belöning. Han älskar det. Han är nog jättenöjd och glad, sa JörgenBjörnstedt då.

ANNONS
ANNONS