Kampanj. Mikael Larsson stannade till och pratade om unga och alkohol.
Kampanj. Mikael Larsson stannade till och pratade om unga och alkohol.

Polisen varnar föräldrar för langning

Polisen och Räddningstjänsten besökte Systembolaget och varnade föräldrar för langning till tonåringar. – Man är i ett jättedilemma som förälder, säger Mikael Larsson, själv pappa.

ANNONS
|

Vid varje större festarhelg, som lucia, Valborg och nu studenten drar Folkhälsomyndighetens kampanj Tänk om! igång. Den riktar sig till främst tonårsföräldrar om unga och alkohol.

– Många har sin första fylla just vid skolavslutningar och föräldrar behöver vara rustade med bra råd och information, säger Karin Nilsson från Räddningstjänsten, som i en del av kampanjen var på Systembolaget i Breared i går tillsammans med kommunen och IOGT-NTO.

Polisen var också på plats.

Mikael Larsson har nu vuxna barn och hade handlat till fruns 50-årsfest. Han stannade ändå till och pratade en stund med HN och Peter Erlandsen från polisen i Varberg.

ANNONS

– Man är i ett jättedilemma som förälder till en tonåring. De får ju tag i alkohol i alla fall och då vet man inte vad de får tag i, det kan vara fulsprit eller vad som helst.

– Jag förstår den oron, absolut. Men man ska ändå sätta gränsen, säga till sin tonåring att man inte får köpa ut men att man kan servera hemma till den som har fyllt 18 år, säger Peter Erlandsen.

Föräldrar är ganska medvetna, berättar Karin Nilsson. Det vanliga är att en ung vuxen, ett syskon eller kompis, köper ut. Polisen hade också ett extra öga på dem.

– Ja, vi tar en sväng in på Coop och pratar med folk också, där många brukar handla till studenten.

ANNONS