Polisen slog till mot flera sexköpare

Polisen i Varberg och Kungsbacka slog till mot flera privata adresser där de misstänkte sexköp. ”Vi fick träff, kan jag säga”, säger polisområdeschef Anders Wiss.

ANNONS
|

I förra veckan stod polisen i Varberg och Kungsbacka för en gemensam insats mot sexköp. Under två kvällar slog de till mot flera privata adresser där sexköp och koppleri misstänktes.

– Vi har ett uppdrag kring just sexköp och det här var ett led i den delen. Vi har haft fokus i Halland på den här typen av brott, säger Anders Wiss som är polisområdeschef i Varberg.

Hur gick insatsen till?

– Det är en internetupphämtning kan man säga. Vi behöver skaffa oss information och kunskap om vilka sajter som gäller och rutinerna kring det. Sedan får vi agera utifrån det vi hittar.

ANNONS

Männen hördes på plats

Anders Wiss säger att det den här gången rörde sig om privata adresser i Varberg och Kungsbacka där de misstänkte sexköp. Exakt hur många män som blev tagna på bar gärning vill han inte uppge.

– Vi fick träff kan jag säga. Det var inte många, men ett par stycken.

Männen förhördes på plats och riskerar böter för köp av sexuella tjänster.

Det verkar dock inte vara alltför utbrett med sexköp i Halland.

– Vi har inte hittat så mycket kring Varberg, inte i Kungsbacka heller. Men det kan bero på flera saker. Antingen letar vi på fel ställen eller så är det förhoppningsvis inte så utbrett.

– Men de här brotten går i vågor och säljarna rör på sig också. När de dyker upp på ställen så sker det via information på nätet. Just nu är det mindre men det skulle kunna vara mer också, säger Anders Wiss.

Finns misstanke om koppleri

I samband med tillslagen uppstod misstanke om koppleri.

– Det skrevs en anmälan om koppleri på en av platserna. Det kan finnas ett nätverk bakom de här tjänsterna där tjejerna är brottsoffer i de här kedjorna. Vi vill gärna komma åt de som ligger bakom det här.

– Om vi misstänker att det finns större sammanhang bakom så försöker vi utreda de fallen. Fokus hos polisen är att hitta det här.

ANNONS

Hur utbredd är koppleriverksamheten i Halland?

– Vi vet att det finns och att det kommer och går. Det är inte ovanligt, snarare vanligt. Men det som bekymrar mig mest är sugardejting. Det är unga tjejer, men även pojkar, som får kläder och pengar i utbyte mot sexuella tjänster från äldre personer.

– Vi vet att det förekommit i Halland också och vi upptäcker fler och fler, säger Anders Wiss.

Hur svårt är det att knäcka de här kriminella nätverken?

– Det är inte helt lätt. Att se att folk köper sexuella tjänster är inte svårt men att leda i bevis att det finns andra bakom är svårare. Sedan ska man koppla det till brottslig verksamhet och leda det till åtal, det är svårare, helt klart.

Många av de här kvinnorna har tvingats till det här. Hur hjälper ni dem?

– Vi har kontakter med socialjouren exempelvis för att se till att de får hjälp.

Förutom den gemensamma insatsen har polisen även i uppdrag att i södra delen, Falkenberg och Halmstad, göra liknande tillslag framöver.

ANNONS