Arkivbild.
Arkivbild.

Polis utreds efter dödskraschen

Biljakten på väg 850 mellan Syllinge och E6:an slutade med en dödskrasch. En man i 20-årsåldern omkom. Nu ska poliserna utredas internt.

ANNONS
|

Det var på tisdagseftermiddagen som flera personer larmade polisen angående en personbil som körde vingligt och i hög hastighet längs med länsväg 153 i höjd med Gödestad.

Bilen körde ut på E6 i riktning mot Göteborg, för att sedan svänga av mot Veddige vid trafikplats 56. Det var då polispatrullen lokaliserade bilen, varpå man försökte få stopp på den. Föraren ökade farten för att försöka undkomma polisbilen, men bara efter några kilometer kör bilen av vägen. Detta var strax innan klockan 14.

Föraren, en man i 20-årsåldern som är hemmahörande i Varbergs kommun, fördes medvetslös till sjukhus, och vid 15.50-tiden meddelade polisen att han avlidit av sina skador. Passageraren i bilen klarade sig undan med lindriga skador.

ANNONS

Nu har Särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning för att klargöra om polisen gjort sig skyldig till brott.

– Det är rutin att alla olyckor där någon blivit skadad eller dödas, och där polisen varit inblandad, ska internutredas. Det är för att ta reda på om polisen har agerat rätt, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Finns det några misstankar mot poliserna?

– Nej. Det är det man ska utreda, om det finns någonting som skulle kunna vara ett brott. Det måste utredas av åklagare, som är opartisk.

Hur resonerar man som polis i den här typen av händelser?

– Generellt ska man försöka genomföra sitt arbete. Är det så att allmänheten påkallat polisen och det finns anledning att stoppa en bil för kontroll är det vår arbetsuppgift att göra det. Det kan vara fara för liv i samband med att folk kör under påverkan av droger eller alkohol.

– Det är i samband med sådana kontroller som flest brott uppklaras. Man hittar gods som kan leda fram till inbrott. Det finns många skäl att stoppa bilar, och det är ett av de mest effektiva redskap vi har för att uppklara brott.

Vad har polisen för ansvar i sådana här lägen?

ANNONS

– Polisen ska alltid göra en bedömning, framför allt handlar det om hur mycket trafik det är på platsen och vilken tid på dygnet det rör sig om. Hur polisen ska agera och om man stoppar är reglerat i lagtext. Omständigheterna är olika för varje tillfälle. Får man information från allmänheten om att en bilist nästan kört på tre fotgängare finns det väldigt stor anledning att få stopp på bilen - då har man redan visat på omdömeslöshet, säger Stefan Gustafsson.

På olycksplatsen på väg 850 mellan Syllinge och Värö hittade man misstänkt narkotika. Polisen inledde under tisdagen en förundersökning om vårdslöshet i trafik och misstänkt narkotikabrott.

HN har sökt Kajsa Sundgren på Särskilda åklagarkammaren, som inte vill kommentera ärendet.

ANNONS