Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Häggström, polis och författare specialiserad på sexhandel, kommer till Varberg den 15 januari på inbjudan av Kvinnojouren Frideborg. Bild: Ola Axman
Simon Häggström, polis och författare specialiserad på sexhandel, kommer till Varberg den 15 januari på inbjudan av Kvinnojouren Frideborg. Bild: Ola Axman

Polis pratar prostitution

Simon Häggström är polis specialiserad på sexhandel. Den 15 januari kommer han till Varberg för att prata inbjuden av Kvinnojouren Frideborg.

Simon Häggström är polis och författare till böckerna Skuggans Lag, Nattstad och Flickorna som sprang. Den 15 januari kommer han till Arena Varberg för att hålla föredraget ”Flickorna som sprang – om människohandelns bortglömda ansikte.”

– Jag kommer utifrån mitt författarskap och inte som polis. Jag vill prata om de tre böcker jag har skrivit och den problematik jag ser i samband med människohandel för sexuella ändamål. Det är den tredje mest lönsamma brottsverksamheten, och en värld som är väldigt dold för många människor, säger han.

Det är Kvinnojouren Frideborg som bjuder in honom. Anita Andersson, verksamhetsledare på kvinnojouren, säger att de gör det därför att det är ”jätteviktigt att prata om den här industrin”.

– Dagens våldspornografi gör att fler tjejer och kvinnor kommer in i det här med prostition och liknande, även sugardejting (en form av sexuell relation mellan en äldre, vanligen rik person, och en yngre part som får någon form av ersättning, reds anm.), säger Anita Andersson.

Förekommer sexhandel och liknande i en sådan villaidyll som Varberg?

– Ja, det gör det. Framför allt förekommer grooming (när en vuxen tar sexuell kontakt med ett barn, reds anm.) via sociala medier. Som vi uppfattar det så har det gått ner i åldrarna, säger Anita Andersson.

– Det förekommer absolut i Varberg. Jag har varit inkluderad i ärenden som handlat om just Varberg. Sexhandel är inget storstadsfenomen som bara finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så var det förr, då gick det mesta dit. Men nu finns det en marknad även utanför, och jag har varit med och spårat upp minderåriga i väldigt små samhällen som har dragits in i detta. Det här finns överallt, säger Simon Häggström.

Föreläsningen äger rum på Arena Varberg den 15 januari klockan 13.00-16.00. Den är kostnadsfri men har begränsat antal platser.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här