Poledance börjar få snurr – växer som sport och träningsform

Poledance har blivit en populär träningsform och går mot att bli accepterad inom idrottsvärlden med bland annat ett mål om att komma med i OS.

ANNONS
LocationVarberg|

Malene Dalenbäck driver studion Airytales på hennes gård på Järlöv utanför Veddige. Där håller hon kurser och träningspass inom poledance, samt anordnar en del möhippor och svensexor.

Hon har hållit på med poledance i elva år.

– Jag såg en video på Youtube av en slump och kände direkt att det där ska jag bli bra på. Sedan kände jag att det var min grej, berättar hon.

Det finns flera olika teman inom poledance men det Malene Dalenbäck oftast undervisar i är pole-sport. Det är trix och spins, och mer inriktat mot sport. Hon undervisar även lite i classic som är en koreograferad dansform.

ANNONS

Fortsätter växa

Det har hänt mycket inom poledance på kort tid och framförallt fortsätter den växa som sport. Man kan tävla inom pole i SM och VM. International Pole Sport Federation, där Svenska Pole och Aerialförbundet ingår, arbetar även för att pole ska bli en OS-gren. Men man kan också utöva pole enbart som en rolig och utmanande motionsform.

Under 2000-talet började poledancen bli populär som träningsform. Det utvecklades snabbt flera inriktningar med influenser från bland annat cirkus, gymnastik och fitness.

Träningspassen är på en timme och stången är ständigt närvarande som redskap, även vid upp- och nedvärmning. Träningen fokuserar sedan helt på att lära sig trix och spins, som innebär att man snurrar runt stången. Många övningar är väldigt fysiskt krävande och man tränar hela kroppen.

Utmaning

– För att börja med pole behövs inga förkunskaper. Men var beredd på att det kan vara lite tungt och tufft. Det kommer ta olika lång tid att lära sig beroende på vad man har för förutsättningar och inställning. Fokusera på din väg, jämför dig inte med andra, säger Marlene.

Frida Johansson har hållit på med poledance sedan i september då hon i en Facebookgrupp såg att det fanns möjlighet att prova på. Hon gillar träningen framförallt för att man använder kroppen och inte står på ett gym och bara lyfter vikter, och så är det en kul utmaning.

ANNONS

– När Malene visar så ser det lätt ut och så testar man själv och märker att det är skitsvårt. Men jag tänker att jag ska verkligen klara av det, och så peppar man sig själv, säger hon.

Läs mer: Malene satsade mot SM i Poledance

ANNONS