Platsbrist för blomsterhandel på torget: ”Får klagomål”

Sedan en tid tillbaka har Mattias Solleved efterfrågat mer utrymme för sin blomsterhandel på Varbergs torg.
– Kunder behöver trängas, säger han. Men för att säljytorna ska kunna öka måste kommunen revidera sina riktlinjer för torghandel – något som politikerna tidigare inte velat göra.

ANNONS
LocationVarberg||

Det är onsdag och torgdag på Varbergs torg. Kring lunchtid börjar folk hitta hit på allvar och hos torghandlaren Mattias Solleveld på Trädgårdsmästeriet i Faurås har köerna börjat ringla sig långa.

Trädgårdsmästeriet i Faurås har funnits bland aktörerna på Varbergs torgs torgdagar i nästan 30 år. Där upptar man i dag åtta saluplatser i storleken tre gånger tre meter per saluplats.

Det är maximalt för en verksamhet enligt Varbergs kommuns riktlinjer för torghandel på Varbergs torg, och sedan fem år tillbaka har Mattias Solleved försökt få det utrymmet utökat.

Men utan framgång.

”Inte hänt något”

För att öka utrymmet krävs en revidering av de lokala ordningsföreskrifterna och riktlinjerna för torghandel i Varbergs kommun. Så har inte skett.

ANNONS

– Vi har hört det år efter år att man ska ta upp det i nämnden men det har fortfarande inte hänt något, säger Mattias Solleved, och fortsätter:

– Kunder behöver trängas och vi får också ibland klagomål från de andra knallarna runtomkring. Sedan handlar det också om möjligheten att ta emot kunder med rullstol eller andra särskilda behov.

Diskussionerna kring handlarnas förutsättningar för att bedriva handel på torget förs regelbundet mellan kommunen och de berörda näringsidkarna. Bland annat har frågan om utökade utrymmen varit uppe på agendan från och till de senaste åren.

Behovet inte tillräckligt stort

Hamn- och gatunämndens ordförande Mikael Åkesson (M) vill inte svara på NVP:s frågor och hänvisar i stället vidare till förvaltningens torgvärdar.

Där svarar Anna-Carin Karlsson på mejl:

”Behovet av revidering av ordningsföreskrifter och riktlinjer, för att till exempel möjliggöra utökad markyta för respektive torghandlare, har tidigare år inte bedömts vara tillräckligt stort. När nu frågan lyfts igen kommer vi på förvaltningen dock behöva ta en förnyad diskussion med torghandlare samt hamn- och gatunämnden om behovet av revidering av beslutade föreskrifter och riktlinjer”.

ANNONS