Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Planerad byggstart närmar sig i Himle – men andra faror hotar

Förra veckan beskrev vi att byggandet i Himle nästan stod still. Men nu närmar det sig. Bygget ska igång. Men – det finns störningar som riskerar att påverka, enligt Göran Lindeberg.

VP berörde leklandets område vid Björkgården som legat i träda sedan verksamheten stannat av och försvunnit. Göran Lindeberg, välbekant fastighetssägare, hörde av sig efter förra veckans artikel.

Lindeberg ingår i ett konsortium som köpt området och har planer på att bygga bostäder. Det klubbades i september 2018 av kommunfullmäktige efter en överenskommelse. Lindeberg sålde industrimark för 34,5 miljoner till kommunen och öppnade för bostäder på leklandsområdet.

Hur går projektet?

– Vet du vad sakta är? Det går jävligt sakta. När jag köpte området 2017 var jag i kontakt med en god vän som var hög chef i Skellefteå. De diskuterade att bygga en batterifabrik men de (Northvolt) hade inte ens bestämt sig för vilken stad de skulle bygga. Jag var på studiebesök för 14 dagar sedan. Produktionen är tänkt att börja i höst och fabriken är lika stor som hela jävla Varbergs innerstad. Det har de lyckats med sedan 2017. Vi har inte kommit någonstans. Men vi har möten, mest digitala sådana. Det händer inte ett förbannat något. De (Skellefteå) får en fabrik med 3 000 anställda i en kommun lika stor som Varberg.

Men det finns en plan för byggstarten?

– Detta ska ske i kvartal tre 2021. Det sa man 2019, ett lagom diffust datum långt borta. För mig är det 1 juli, men för dem är det sista september.

Vad hoppas du händer?

– Jag har slutat hoppas. Jag hade en vision att ha 500-600 lägenheter där. När jag visade cheferna så hade de åsikterna att ju fler desto bättre. Då ritade vi om och kunde få in 900 lägenheter. Länsstyrelsen hade åsikten att det inte skulle vara fler än 200. Om vi skulle bygga 500 bostäder – skulle det knäcka Himle? Det tror inte jag. Det skulle smitta av sig på samhället.

Många projekt är igång i bygden och en del projekt försenas på grund av för få byggarbetare.

– Det tror jag kommer att ändra sig radikalt väldigt snart. Prishöjningarna är inte normala för sekunden. Träet har gått upp 50 procent. Går du tillbaka ett år är höjningen 100 procent. Cellplasten har höjts 70 procent på bara några månader. När det gäller bostadsrätter kräver bankerna i regel att man ska ha sålt 60 procent innan man får börja låna och bygga. När du väl har lyckats att sälja det här, gjort en kalkyl och ska komma igång, då kanske det visar sig att det kostar 130 miljoner i stället för 100. Då blir det ingen byggnation. Och då behövs det inga arbetare heller. En del byggen kommer helt enkelt inte att komma igång.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här