Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Pizzaentusiaster ordnar kurser för hobbybagaren

Det började med fredagsmyset med familjen och utvecklades till en äkta pizzapassion. Nu håller makarna Hans och Gabriella Amnell ­pizzakurser hemma på gården i Rolfstorp.

I en lada som gjorts om till samlingslokal anordnar Hans och Gabriella Amnell kurser i pizzabakning. När tidningen kommer på besök får vi testa på att baka tillsammans med proffsen. Hans Amnell plockar ut ett antal degbollar som han har förberett på en plåt i kylen. Här har de fått kalljäsa övertäckta av plast och fuktiga handdukar i två dygn.

– Jag använder väldigt lite jäst. För 40 pizzor räcker det med ett halvt paket. Fördelen med att kalljäsa tycker jag är att degen blir väldigt smidig och lätthanterlig.

Hans instruerar att platta ut degen med fingrarna och att med hjälp av tummarna göra en lite lätt markering för kanten.

Han tar upp degen på översidan av handen och drar ut den. Inte en enda gång fastnar det eller ­kladdar. Det är i det här skedet det ­vanligaste nybörjarmisstaget annars sker, menar de.

– Det går hål i botten eller man gör bottnen för tunn. Då blir det problem hela vägen med att fyllningen läcker ut och det blir vattnigt, säger Gabriella Amnell.

Under åren har Hans och Gabriella utvecklat vad de tycker är den perfekta pizzan. Det började med fredagsmyset hemma med familjen.

– När barnen var mindre brukade vi göra pizza, och det blev roligt att ta det ett steg längre. Jag kollade mycket på Youtube hur man gjorde den absolut bästa degen, och ­utforskade det i åtminstone ett halvår, säger Hans Amnell.

– Ja, sedan började vi bjuda över grannar och kompisar och hade en pizzaugn i trädgården. Det var väldigt uppskattat, minns Gabriella Amnell.

På med tomatsås, ost, chèvre, valnötter, honung och skjuts in i ugnen. Hans ställer timern på fyra minuter, och en angenäm doft av nybakt pizza sprider sig i lokalen.

– Det roligaste med pizza är att trots att grunden är densamma – bröd, tomatsås och ost – så går det att få så olika smaker beroende på hur man kombinerar fyllningen. Det går att variera i all ­oänd­lighet, säger Hans Amnell.

Pizzakurserna har de hållit i omkring tre år i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. De märker av ett stort intresse för pizzabakandets ädla konst.

– De flesta av deltagarna är 30 år och uppåt. En hel del medelålders män med villa verkar vilja ha en egen ­pizzaugn hemma i träd­gården, säger Hans Amnell.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Hans och Gabriellas bästa pizzatips!

Jäsningen – kalljäsning i kylskåpet i två dygn gör degen smidig och lätt­hanterlig. Täck med plast och fuktiga handdukar.

Tomatsåsen – Hans och Gabriella använder en ­färdig burk med fina, ­italienska krossade ­tomater och tillsätter bara en halv msk oregano per burk.

Osten – En förpackning färdigriven goudaost sparar tid och energi.

Baksten – gör all skillnad! Temperaturen hålls på en hög och jämn nivå, och det hjälper pizzan att få knapriga kanter.

Bygg inte berg av fyllning! Det gör pizzan slaskig. Vill du ha lite av allt är det bättre att dela upp pizzan i olika sektioner.

En för tunn deg gör det svårt att få pizzan att hålla. Undvik hål i bottnen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här