Pipande fågelskrämma – räddning eller plåga?

En fågelskrämma i form av ett högfrekvent pip hörs numera på torget. En bra lösning på problemet med trutar som stjäl mat, tycker Torggrillens ägare. En plåga och ett intrång i det offentliga rummet, tycker en granne.

ANNONS
|

Torggrillens kunder har i många år behövt skydda sin glass och korv från attackerande trutar. Torggrillens ägare Pierre Zevenwacht har med hjälp av uppspända fisklinor lyckats göra uteserveringen till en någorlunda fredad plats. Attackerna ute på gågatorna och torget har dock varit svåra att stoppa.

Sent i våras satte Pierre Zevenwacht, efter samråd med sin hyresvärd serviceförvaltningen, upp två stycken ljudalstrande fågelskrämmor – en mot Drottninggatan och en mot Torggatan.

När HN är på plats utgörs ljudet av ett högfrekvent pip som återkommer med några sekunders mellanrum. Reportern hör den, fotografen och Pierre Zevenwacht gör det inte . Vi frågar några av torgets besökare om de hör pipet och får blandade svar.

ANNONS

Tycker resultatet är gott

Pierre Zevenwacht är jättenöjd med fågelskrämman. Han säger att antalet trutattacker minskat kraftigt.

– Småbarnsföräldrar är jättepositiva och säger till oss att de är glada att kunna gå hit och äta glass ifred. Pensionärerna är jättetacksamma. Och vi har inte en enda trut uppe på taket längre. Förr satt de där och väntade.

HN vill testa fågelskrämmans effektivitet och köper för ändamålet en korv med bröd. Fågelattacken kommer ganska omgående, men då ska sägas att jag håller upp korven väl synlig för de närvarande trutarna: Två vuxna och en unge.

Ett par timmar senare blir jag vittne till en glasstöld där kunden höll glassen i normal glassätarposition. Attackerna fortsätter alltså, om än från vad som verkar vara ett mindre antal trutar än tidigare år. Pilfinkar och gråsparvar syns inte till alls.

Pipet kommer in i lägenheten

En granne till Torggrillen har nyligen anmält fågelskrämmorna som en störning till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Pipet tränger in i hans bostad.

– Den här staden ligger i fåglarnas habitat och vi får acceptera det. Här gör en privat näringsidkare ett intrång i det offentliga rummet. Sådant här kan inte få sitta uppe – inte utan beslut i nämnd eller fullmäktige, säger han.

Grannen tycker att ljudet utgör en kraftig försämring av miljön på torget. Han upplever sig berövad på småfågelkvitter och det naturliga inslag som han tycker att trutarna utgör i en stad vid havet.

ANNONS

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Louise Adolphsson hör också ljudet, ända upp till Ica Kvantum.

– Det är ett väldigt tjutande och pipigt ljud. Den behöver nog inte vara ett problem för den som stannar till helt kort och äter en glass, men att vistas där en längre stund kan vara värre.

Inte längre på dygnet runt

Fågelskrämman har varit igång dygnet runt. Enligt Pierre Zevenwacht styrs den av en rörelsesensor som är riktad uppåt. Sedan förra veckan är Louise Adolphsson i dialog med både Pierre Zevenwacht och grannen.

– Man kan diskutera om den behöver vara igång året runt. Behovet är kanske inte så stort på vinterhalvåret. Jag kommer ha fortsatt dialog med Torggrillens ägare och anmälaren, säger Louise Adolphsson.

– Jag vill att alla ska vara glada och nöjda, att vi ska slippa fågelattackerna och att mina kunder ska kunna äta ifred. Jag stängde av maskinerna några timmar och då samlades fåglarna direkt. Nu är den på mellan klockan 10 och 18, säger Pierre Zevenwacht.

Grannen säger att han vill att fågelskrämmorna monteras ner och att stora förändringar av offentliga miljöer, som han menar att detta är, behandlas av valda politiker och inte företagare.

ANNONS