Pingstkyrkan föreslås driva stödboende

Länk-80 förlorade kampen om föreningsbidraget. Nu får Pingstkyrkans LP-verksamhet enligt förslag i stället pengarna till att driva boendet för missbrukare.

ANNONS
|

HN har flera gånger berättat om Länk-80 fruktlösa försök att rädda sin verksamhet med missbruksboende. Föreningen har funnits i Varberg i 30 år men efter fortsatt kritik mot verksamheten beslutade socialnämnden i våras att inte ge Länk-80 något föreningsbidrag alls.

Nu är förslaget att LP-verksamheten inom Pingstkyrkan får pengar till att starta boende – 600 000 kronor från och med juni i år till och med maj nästa år. Boendet ska både ha akutplatser och vara ett stödboende för personer med beroendeproblematik. Tanken är att boendet ska knytas ihop med verksamhetens kafé och dagverksamhet.

LP-verksamheten uppfyller kriterierna och anses komplettera socialförvaltningens egen missbruksverksamhet, enligt förslaget. Politikerna tycker hittills likadant, och socialnämndens arbetsutskott har enigt ställt sig bakom förslaget.

ANNONS

– Vi behöver den typen av verksamhet och LP-verksamheten har den kompetens som krävs. Vi tror på det – jag tror på det, säger Erland Linjer (M), socialnämndens ordförande.

Socialförvaltningen har redan haft en dialog med LP-verksamheten som i förslaget nu har "möjlighet att genom kommunen hyra en fastighet" för både daglig verksamhet och boende.

Betyder det att de tar över Länk-80:s boende?

– Det är en ambition, ja, säger Erland Linjer.

ANNONS