Pilgrimsfalken fick tillbaka friheten

Falkar är fascinerande fåglar. Ett hundratal personer tittade på när en ung pilgrimsfalk släpptes ut i det fria igen på Getterön.

ANNONS
|

Efter ett par kortare tal var det dags. Skådespelet gick snabbt. Tommy Järås från Fågelcentralen gick upp på ett bord. Ett par vingslag senare var fågeln fri.

– Jag är imponerad av att det kom så många hit.

Den aktuella pilgrimsfalken föddes i somras i Dalsland. I slutet av augusti kraschade den lille hanen mot ett fönster, troligtvis på väg mot vinterboendet. Efter några månader på vilohemmet på Fågelcentralen var den halvårsgamla ungen redo för friheten.

Tommy Järås kan det mesta om falkar. Sedan 1970-talet har han varit ansvarig för falkprojektet som inneburit avel och utplantering när falken var riktigt hotad. Nu är han ansvarig för att ta hand om skadade fåglar på anläggningen på norra Hisingen.

ANNONS

Hur många fåglar av de som kommer in överlever?

– Det är väldigt svårt att räkna på, eftersom många fåglar kommer in bara för avlivning. Ska man räkna på dem man börjar rehabilitera är det kanske 40 procent. Men det är skillnad på olika arter också. En del är oerhört stressade. Andra har hopplöst svårt att börja äta.

Hur gammal blir en pilgrimsfalk?

– Den äldsta ringmärkta i världen blev 17 år. Den var svensk.

Christer Andersson på Varbergs Ornitologiska förening var mannen som tog hand om fågeln. Fågelns ena vinge var bruten. Christer har tagit hand om falkar förr. I fjol hittades en skadad pilgrimsfalk på Getterön. Den återsågs i somras.

Övervintrade den?

– Nej, den hade nog lämnat.

Pilgrimsfalken var nästan helt borta från Sverige under1970-talet.

– Det finns de som skjuter falkar och lägger ut förgiftade byten. Det finns tyvärr folk som är hatiskt inställda.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS