Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Peter tillbaka på Vallen efter 60 år

Det blir inte så ofta nuförtiden. Men vi lockade honom till Påskbergsvallen igen. Vi tog om bilden på Peter Gustafsson cirka 60 år senare.

Fotbollen var het i slutet av 1950-talet. Varbergs Bois gjorde en stadig marsch från Hallandsserien division 1 (motsvarande division 5) till division 2 på bara fyra år (1955-59). Tvåan var på den tiden den nästa högsta serien.

Publikutvecklingen under 1950-talet var alldeles speciell. VM-febern från 1958 höll i sig och lockades mycket folk till arenorna. Trots att det blev nedflyttning direkt för Bois var publikintresset enormt. Hemmasnittet låg på 3 053. Folkmängden i Varberg låg på cirka 14 000.

Bois var så stort att de fanns med som samlarbild i Rekordmagasinet.

En ung Peter Gustafsson togs med till fotbollen av pappa. Det fanns Boisrötter i släkten. Peters mammas kusin Axel Nilsson var med och bildade Haga BK som var föregångaren till dagens Varbergs Bois 1925. De höll till vid Baggeska lyckan, gräsplätten nedanför Hagaskolan, som naggats i kanten av den nya rondellen upp mot S.t Jörgens kyrkogård.

Nästan alla i släkten bodde i det lugna trygga Oskarsdal mellan Folkets Hus och polishuset. Peter bor kvar.

– Det fanns mycket idrott. Det fanns många lag, gymnastik, friidrott och brottning var stort.

Peter Gustafsson är konstnär i grunden. Men historia och gammal idrottskultur intresserar honom enormt. Peter har bland annat haft en utställning med delar ur Axel Nilssons gamla fotoalbum. Tyvärr är det albumet på villovägar.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här