Personliga pepparkakor till 160 vårdtagare

Som en julhälsning till sina vårdtagare bakade undersköterskan Christina Svanström pepparkakor med varje persons namn skrivet i kristyr.
– Just nu är det många som lever för den stunden vi kommer. Då är det ännu viktigare att göra det lilla extra, säger hon.

ANNONS
LocationVarberg||

Christina Svanström har jobbat inom hemstjänsten i olika städer i Sverige i ungefär 30 år. När hon flyttade till Varberg för ett år sedan tog hon med sig sin tradition att baka personliga pepparkakor till alla hemtjänstens vårdtagare.

– Det började med att jag gjorde det till mina kunder, de som jag besökte oftast och hade en närmare relation till. Det var så uppskattat att det spred sig, och till slut gjorde jag pepparkakor till alla företagets kunder.

I år tog det ungefär åtta timmar att göra alla 160 pepparkakor, säger hon.

– De blir så glada av att få något personligt, många hänger upp pepparkakorna i köket eller i granen. En liten grej kan göra väldigt mycket. Där jag har jobbat tidigare har vissa sparat dem i flera år.

ANNONS

Hemtjänstens besök viktigare än någonsin

På grund av de rådande restriktionerna är många av hemtjänstens kunder ensammare än vanligt, eftersom de varken kan ta emot besök eller besöka andra. Christina Svanström säger att det märks att många är nedstämda, och att hemtjänstens besök ofta blir en höjdpunkt i tillvaron.

– Det finns så enkla små saker man kan göra för att glädja en person, och det har jag alltid brunnit för att göra. Det behöver inte vara så avancerat, man kan plocka en blomma eller vad som helst. Att lyssna, finnas där och inte stressa är viktigt.

LÄS MER:Få behöver intensivvård för corona i Halland

LÄS MER:De förlorade jobbet i coronakrisen – arbetslösheten i Varberg ökade med 41 procent

ANNONS