En lex Sarah-anmälan har lett till åtgärder mot personal på särskilt boende i Varberg.
En lex Sarah-anmälan har lett till åtgärder mot personal på särskilt boende i Varberg. Bild: Annika Karlbom

Personal fikade medan brukare klagade på bröstsmärtor

Personal på ett särskilt boende i Varbergs kommun satt och fikade istället för att hjälpa en av de boende som klagade på bröstsmärtor och andnöd. Nu jobbar ingen av dem kvar på boendet.

ANNONS
|

Bakgrunden till historien är en lex Sarah-anmälan som gjordes mot fyra personer i personalen på ett särskilt boende i Varbergs kommun. Det var en höstnatt förra året som en av de boende klagade över bröstsmärtor och hade svårt med andningen. Vårdaren som besvarade larmet kallade på ansvarig sjuksköterska.

Under tiden det tog för sjuksköterskan att komma till boendet kom det fler larm från andra boende i huset. Vårdaren som hanterat larmen uppmanade sina kollegor som satt och fikade att hjälpa till. En uppmaning som kollegorna struntade i och fortsatte fika.

30 minuter senare kommer den ansvarige sjuksköterskan till boendet. Då sitter vårdtagaren fortfarande på sin sängkant med fortsatta bröstsmärtor, andnöd och stark ångest medan fikastunden fortgår i personalrummet.

ANNONS

I lex Sarah-anmälan till verksamhetschefen och socialnämnden står det beskrivet vilka konsekvenser handlandet kunde ha fått för den boende:

”Ångest, starkare symptom. Det hade kunna leda till dödsfall.”

Verksamhetschefen på det aktuella boendet som var med och utredde anmälan säger att det inte var bristande rutiner på boendet som föranledde händelsen. Utan att det handlar om att berörd personal agerat felaktigt.

– Det var en allvarlig felbedömning av situationen från dessa anställda. De bedömde helt enkelt allvarlighetsläget annorlunda än personalen som besvarade larmet, säger hon.

Hon säger vidare att händelsen lett till att de vidtagit åtgärder mot personalen som pekades ut i anmälan. Men att hon inte vill gå in närmare på vad dessa åtgärder inneburit.

– Jag vill inte kommentera på individnivå vilka åtgärder vi har tagit.

Jobbar någon av den anmälda personalen kvar hos er?

– Det ser lite olika ut. Någon eller några jobbar kvar inom omsorgen i Varbergs kommun och de har vi förtroende för.

Men ingen av de här fyra jobbar kvar på det aktuella boendet?

– Nej, det är det inte någon av dem som gör.

ANNONS