Peppskyltar utmanar längs med slingan

Att promenera eller springa varv efter varv på en motionsslinga kan bli enformigt. Det vill Evelina Enberg ändra på.

ANNONS
|

Sedan en tid tillbaka finns det ett antal skyltar med enkla träningsutmaningar längs med motionsspåren i samhället. Exempelvis: ”3 stycken Full fart uppför backen - gå ner”, ”10 stycken knäböj” eller ”10 armhävningar”.

Det är Veddigetjejen Evelina Enberg, 38, som ligger bakom initiativet.

Hon ägnar en stor del av sitt liv åt motion och träning. På dagarna arbetar hon som idrottslärare på Vidhögeskolan. Utöver det arbetar Evelina även som personlig tränare där hon bland annat anordnar hälsocamps i samhället.

Idén att sätta upp små skyltar längs med motionsslingorna i Veddige kom lite av en slump.

– Vi hade satt upp liknande skyltar att använda när jag var ute med eleverna på skolan. Men då la vi dem i plastfickor som vi knöt runt lyktstolpar. Vid en lektion var det några pensionärer ute på slingan som var nyfikna och provade. En av dem, Lennart Emanuelsson, stannade och pratade. Han tyckte att det var en jättebra grej och att de gärna fick sitta kvar, säger Evelina Enberg.

ANNONS

Hon gjorde skyltarna lite snyggare och satte ut dem längs med de båda motionsslingorna.

– Sedan dess har Lennart satt fast dem ännu bättre då de flög loss i vinden.

Tanken är att övningarna ska kunna utföras av vem som helst, givet utifrån olika förutsättningar. Det räcker med sin egen kropp för att utföra dem. Vid några, som exempelvis armhävningarna, kan man ta en stubbe, ett träd eller något annat i naturen till hjälp.

– Man ska inte behöva fundera på ”oj hur ska jag göra här”. Det ska vara väldigt enkelt. Det som står i instruktionen ska räcka för att förstå vad man ska göra. Sedan har jag lagt in bilder också, men det är mest för att underlätta lite om det är barn med. Det ska vara en låg tröskel, vilket är min träningsfilosofi över huvud taget, säger Evelina Enberg.

Efter att skyltarna har kommit upp har hon fått en hel del glada tillrop och kommentarer på sociala medier. Även när hon själv är ute och går får hon respons.

– Jag går inte här så ofta, men när jag gör det så träffar jag nästan alltid på någon som gör övningarna. Ibland träffar jag någon dam som säger ”Jag har inte orkat göra så många övningar i dag”. Men vad bra att du har gjort någon, säger jag då. Det är roligt att kunna inspirera till träning, avslutar Evelina Enberg.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS