Pensionärsföreningar: Nedläggningen av dagcentraler mörkades

Flera lokala pensionärsföreningar har reagerat starkt på beslutet att lägga ned dagcentralerna på Apelvikshöjd och Storegården. Under onsdagen ställde de kommunens högsta socialpolitiker till svars.

ANNONS
|

Beslutet att lägga ned dagcentralerna i Apelvikshöjd och Tvååker har väckt starka reaktioner, inte minst från de lokala pensionärsföreningarna. Beslutet anses vara inhumant och riskera att leda till ökad ohälsa för de äldre vars möjlighet till samvaro vid lunchmåltider nu tas bort.

Det finns flera orsaker till pensionärsföreningarnas ilska. Bland annat anser de att beslutet mörkades av politikerna.

– I samband med beslutet att lägga ned demensboendet Ängslyckan i Kungsäter i vintras tog vi upp frågan. Vi hade då inte informerats om det beslutet på förhand, vilket vi tycker är fel. Då fick vi ett löfte av socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) att det inte skulle upprepas, säger Gun Einarsson på SPF.

ANNONS

Men nu har det hänt igen, anser hon. Beslutet om att lägga ned dagcentralerna kommunicerades inte på förhand utan Gun Einarsson säger att hon fick reda på det genom att läsa om det i tidningen.

Till stöd för sin sak åberopar hon arbetsordningen för det Kommunala pensionärsrådet (KPR), där politiker och pensionärsföreningar med jämna mellanrum träffas för att dryfta frågor som berör de äldre. I arbetsordningen sägs bland annat att: ”Syftet är att kommunen ska ta tillvara organisationernas kunskap, erfarenhet och önskemål och att organisationerna ska ha möjlighet att påverka handläggningen av äldreomsorgsärenden i styrelser och nämnder”.

Men den uteblivna informationen inför beslutet är inte det enda som upprör pensionärerna.

Föreningarna ifrågasätter också formuleringen i beslutet – att dagcentralerna ska avvecklas. Det har i debatten efter beslutet hävdats att denna formulering är missvisande – att det enda som plockas bort är lunchserveringen medan lokalerna kommer finnas kvar med möjlighet till sociala aktiviteter.

Men det köper inte Gun Einarsson så lätt.

– Skulle 13 ledamöter i socialnämnden ha beslutat detta utan att upptäcka att formuleringen var fel? Nej, att beslutet lyder så här i protokollet öppnar också för att dagcentralerna kan plockas bort helt, menar hon.

Pensionärsföreningarna ifrågasätter också om huruvida kommunens beräkningar, som visar på extremt höga kostnader för luncherna på Apelvikshöjd och Storegården, verkligen stämmer.

ANNONS

– Det skulle i så fall innebära att lönen för serveringspersonalen ligger runt 25 000 kronor för en tjänst på 25 procent. Det jobbet tänker jag söka i så fall, säger Einarsson.

Under onsdagen hade pensionärsföreningarna lyckats få till ett möte med de högsta politikerna i socialnämnden: ordförande Erland Linjer (M) och vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S). Men föreningarnas representanter var besvikna efteråt.

– De bara slog ifrån sig. Vi fick inga förklaringar till varför siffrorna ser ut som de gör, säger Gun Einarsson.

– När det gäller att vi inte har blivit informerade försökte de skylla på pandemin, men vi har mejladresser allihop, säger hon.

Socialnämndens ordförande Erland Linjer anser inte att pensionärsorganisationerna har rätt i sina uträkningar i alla delar, men han medger att informationen inför beslutet kunde ha varit bättre.

– Jag kan hålla med om att vi kan vara mer transparenta. Men det är också en avvägningsfråga. Nästan allt vi beslutar om i socialnämnden rör äldre – ska vi då också informera om allt? säger han.

Han medger också att formuleringen i beslutet blev mycket olycklig.

– Det har lett till mycket missförstånd. Det är bara lunchserveringarna som ska försvinna. Lokalerna med möjlighet till sociala aktiviteter ska finnas kvar, säger han.

ANNONS

Kommer ni att ändra beslutsformuleringen i efterhand?

– Nej, beslutet finns där nu, säger Erland Linjer.

Men lokalerna kommer att finnas kvar?

– Ja, det kommer de att göra.

Bakgrund: Stängningen av dagcentralerna

Socialnämnden beslutade i juni att dagcentralerna på Apelvikshöjd och Storegården (Tvååker) ”så snart som möjligt ska avslutas”. Dessutom ska dagcentralen i Rolfstorp inte längre att ha öppet på helgerna, och priserna höjs på de lunchportioner som serveras på alla dagcentraler.

Enligt nämndens ledande politiker ska beslutet tolkas så att de aktuella dagcentralernas lunchservering avslutas, men att lokalerna fortfarande kommer att finnas kvar för andra sociala aktiviteter.

Bakgrunden till beslutet är de beräkningar från kommunen som visar att luncherna på Apelvikshöjd och Storegården är kraftigt subventionerade och kostar kommunen uppåt 200–300 kronor att producera. Skälet till detta sägs vara att lokal- och personalkostnaderna är höga i förhållande till antalet portioner som serveras.

Socialnämnden beslutade också att orsakerna till de höga kostnaderna ska utredas.

ANNONS