Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emelie Lagergren och Inger Johansson tycker att priset deras mormor och mor skulle få betala var för högt.
Emelie Lagergren och Inger Johansson framför Södertulls trygghetsboende där deras mor och mormor bor. Emelies dotter Anastasija Biro ligger i vagnen. Bild: Dick Gillberg

Pensionärens offert för glödlampsbyte – 500 kronor

När Maj-Britt Johansson på Södertull trygghetsboende behövde hjälp att byta två glödlampor fick hon en chock. Enligt vaktmästeriet på Varbergs bostad skulle det ha kosta henne 500 kronor att få hjälp.

I två dagar hade två glödlampor i Maj-Britt Johanssons badrum inte fungerat. Maj-Britt, som är 91 år gammal och bor ensam sedan hennes make gått bort, klarade inte att byta glödlamporna själv så hon ringde till hyresvärden för att få hjälp.

– Då sa de att det skulle kosta 500 kronor. Jag fick ingen mer förklaring på varför det var så dyrt. Det tyckte jag var för mycket, jag hade trott att en så enkel sak skulle ingå som en service, säger Maj-Britt Johansson.

Maj-Britt accepterade inte kostnaden utan valde istället att ta hjälp av sin dotter Inger Johansson och hennes man.

– Jag har tur som kan få hjälp av mina barn men det är inte alla som har sån tur. Att behöva betala 500 kronor för glödlampsbyte är mycket när man bara lever på pensionen, säger Maj-Britt Johansson.

En annan som reagerade när hon fick höra berättelsen var Maj-Britts barnbarn Emelie Lagergren.

– Jag tyckte det var för jävligt när jag fick höra det. Att få sån hjälp borde vara en självklarhet. Om köksfläkten går sönder kostar det ingenting att få den fixad. Det var mörkt inne i badrummet och glödlamporna satt ganska högt upp, det var ju klart att min mormor inte hade kunnat byta dem själv. Nu gick det bra för min mormor men när pensionen är så låg så är det många som säkert inte har råd, säger Emelie Lagergren.

Varbergs bostads vd Ulf Hofstedt förstår att priset kan verka mycket men menar att det finns bra anledningar till varför tjänsten inte ingår i hyran.

– Ett trygghetsboende är inte ett äldreboende, det är en vanlig hyresrätt. Där förväntas man kunna byta en glödlampa, eller be en anhörig om hjälp. Precis som att man ska kunna städa själv. Därför tar vi en avgift om vi skickar ut en hantverkare för att hjälpa, säger Ulf Hofstedt.

På frågan om varför priset är så högt som 500 kronor menar Ulf Hofstedt att det avgörs av marknaden.

– Som ett kommunalt ägt bolag kan inte våra avgifter ligga mycket lägre än privata företags avgifter. Det vore orättvist ur ett konkurrensperspektiv och därför ligger våra avgifter på samma som andra bostadsbolag, säger Ulf Hofstedt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här