REN SLUMP. Paulo Roberto var från början flerfaldig mästare i kampsporten taekwondo. Av en slump blev han värvad till boxningen. Den blev en väg ut ur kriminaliteten. "Jag hade inte varit den jag är idag om jag inte hamnat i en proffsboxningsring", säger han.
REN SLUMP. Paulo Roberto var från början flerfaldig mästare i kampsporten taekwondo. Av en slump blev han värvad till boxningen. Den blev en väg ut ur kriminaliteten. "Jag hade inte varit den jag är idag om jag inte hamnat i en proffsboxningsring", säger han.

Paulo Roberto beskrev sin brokiga karriär

Paulo Robertos kampvilja och revanschlystnad är stor. Men numera handlar det om verbala uppvisningar. I veckan hälsade han på i Varberg.

ANNONS
|

Paulo Roberto är en person som provocerar många. Något han både förstår och inte förstår. I veckan var han inbjuden av Kompetensutveckling i Varberg för att prata om hur han gick från att vara riksvärsting till proffsboxare och egen företagare.

Med en blandning av humor, ironi och viss bitterhet beskrev han sin boxarkarriär. Hur den räddade honom bort från en kriminell bana, samtidigt som han blev Sveriges mest avskydde man.

Enligt honom själv berodde det på hans kanske inte helt oblyga kaxighet.

– Men, log han brett, vore jag ödmjuk vore jag perfekt och perfekta människor är djävligt irriterande.

ANNONS

Levande beskrev han några av sina stora internationella boxningsmatcher, där alla svenskarna bara satt och väntade på att han skulle få stryk och förlora. Hur många, framför allt kvällstidningarna, aldrig kunde ge honom något erkännande trots hans framgångar som internationell proffsboxare. Han gick två titelmatcher om VM-bältet under sin boxarkarriär, dock utan att vinna.

– Man har glömt bort att jag trots allt gick till final.

Men så hände något som ändrade hans förutsättningar i boxning. Han blev kär och lycklig.

– Jag lyssnade för mycket på fåglarna och, måste jag erkänna, jag luktade också på en och annan blomma.

Vid sista stora matchen, där han fick ordentligt med stryk, väntade han sitt första barn. Han kunde lika väl ha dött av skadorna. På natten funderade han över varför hans liv alltid hade varit kantat av våld och blod.

– Jag hade två val. Ett: att ligga och suga på tummen och tycka synd om mig själv. Två: resa mig upp och fortsätta.

Eftersom Paulo Roberto är den han är reste han sig upp. Han startade ett eget företag. Och det gick bra.

– Jag har gjort sju dokumentärer. En handlade om skräpmat. Jag gick upp 16 kilo på tre veckor.

ANNONS

Det blev mycket bra tittarsiffror.

– De var mycket nöjda på tv och beställde en dokumentärfilm till direkt. Det blev om bantning. Jag testade allt, till och med tarmsköljning, flinar han.

Paulo Roberto står avslappnat och ledigt inför publiken i Sparbankshallens aula. Han skämtar och bjuder på sig själv. Åsikterna han levererar faller många av åhörarna i smaken. De handlar om att vi svenskar måste äta nyttigare mat, motionera mer, sluta curla sönder våra barn och att vi måste våga mer. Inte vara så fega.

Vara mer som... Paulo Roberto:

– Jag brukar utmana mig själv ibland. Göra sånt som är riktigt skrämmande. För två år sen kom jag på att jag skulle göra något jag var riktigt rädd för.

Det handlade inte om att utmana en biffigare boxare om världsmästartitel. Nej, det handlade om nåt som fick Paulo Roberto att riktigt darra.

- Jag skrev aldrig något förr. Jag vågade inte eftersom jag inte kunde stava. Jag är dyslektiker. Mycket i samhället döms efter vad man kan pränta ner på ett papper.

Han tog itu med det.

– Jag skrev en bok. En kokbok visserligen... men ändå, skrattar han.

För honom har dokumentärerna, kokboken och företagen varit en enorm revansch.

ANNONS

- Min rektor hade fel när han sa att jag skulle hamna i fängelse.

Var som ung känd värsting och kallades Kungen i Kungsan.

Han har medverkat i fyra filmer: 1986 - Stockholmsnatt, 1993 - Sökarna, 1997 - 9 millimeter, 2001 - Jarrett. Han ställde upp som kandidat i riksdagsvalet 2002 för socialdemokratern, och kom genom kryss nästan in. Socialdemokraterna har han lämnat. Han var en av de 40 personer som stod bakom Uppropet för äktenskapets bevarande 2006. Han driver idag tre företag, två produktionsföretag och en tv-kanal på internet. Han har skrivit en kokbok och är ofta ute och föreläser. Han är 39 år.

ANNONS