Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En patient på Hallands sjukhus Varberg flyttades inte till IVA direkt efter ett hjärtstopp och nedsatt andning. När patienten väl fick intensivvård förvärrades tillståndet och patienten avled.
En patient på Hallands sjukhus Varberg flyttades inte till IVA direkt efter ett hjärtstopp och nedsatt andning. När patienten väl fick intensivvård förvärrades tillståndet och patienten avled. Bild: Daniel Molund

Patient flyttades inte till IVA efter hjärtstopp – avled

En inlagd patient fick hjärtstopp som efterföljdes av nedsatt andning. Patienten flyttades inte till intensivvårdsavdelningen (IVA) förrän dagen efter och avled efter ett nytt hjärtstopp. Händelsen Lex Maria-anmäls av Hallands sjukhus.

Med anledning av en fallolycka blev en patient inlagd på Hallands sjukhus Varberg. På grund av avvikande hjärtrytm övervakades personen på hjärtavdelningen. Patienten drabbades sedan av ett hjärtstopp och fick genomgå hjärt-lungräddning, som stabiliserade hjärtrytmen men vederbörande var tydligt påverkad.

Trots både nedsatt andning och dålig syresättning togs beslut om att inte flytta patienten till IVA. Under natten försämrades tillståndet ytterligare vilket gjorde att det under morgonen togs beslut om en flytt till IVA. Patienten blev därefter allt mer instabil i sitt tillstånd och avled efter ett nytt hjärtstopp.

”Patienten borde ha flyttats till IVA redan efter det första hjärtstoppet, vilket kunde förbättrat möjligheterna till en bättre utgång”, säger Helena Gladh, chefläkare, i ett pressmeddelande.

Hallands sjukhus anmäler händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här