Ali driver sedan några månader tillbaka foodtrucken No Name Foodwagon. Vagnen fick sitt namn delvis på grund av att han inte kunde komma på något namn. ”Fast det är inte bara därför, jag tycker faktiskt om namnet. Vi får se om jag döper om den framöver”, säger han och skrattar. Här serveras bland annat quesadillas.
Ali driver sedan några månader tillbaka foodtrucken No Name Foodwagon. Vagnen fick sitt namn delvis på grund av att han inte kunde komma på något namn. ”Fast det är inte bara därför, jag tycker faktiskt om namnet. Vi får se om jag döper om den framöver”, säger han och skrattar. Här serveras bland annat quesadillas. Bild: Conny Bengtsson

Passionen för mat följde med från Syrien

Ali Al-Youssef visste att han aldrig ville vara en del av kriget i Syrien. 2013 flydde han.

ANNONS

– Flykten gick genom många länder, bland annat Grekland, Turkiet och Frankrike. Det var det absolut tuffaste som jag har gjort i mitt liv, säger han.

I slutet av 2013 hamnade han till slut på Migrationsverkets kontor i Strömsund utanför Östersund. Termometern ute visade -35 grader.

– Det var svårt att andas, allt frös till is, säger Ali Al-Youssef som var fast besluten att starta ett nytt liv i Sverige.

2015 kom han till Falkenberg och på tre månader hade han läst in SFI. Samtidigt arbetade han på Ästad vingård som kock och i serveringen. I samma veva fick han uppehållstillstånd.

ANNONS

Var det svårt att lära sig språket?

– Inte så. För mig handlar det alltid om att ha viljan. Det finns många vägar, genom att umgås med svenskar, kolla på svensk tv, lyssna på svensk radio. Det viktigaste var att jag från början valde att umgås med svenskar. Sverige har gett oss flyktingar ett fantastiskt mottagande.

Även om Ali kom in i svenska samhället allt mer var oron stor över familjen som var kvar i Syrien.

Saknaden enorm.

– Man kan hitta kompisar var som helst, det är bara att gå ut på krogen. Men det går ju inte att hitta en mor eller en syster där. Man saknar dem varje dag. Det var jobbigt, speciellt i början när jag kom hit. 2014-2015 var det som mest kaos i Syrien och i vårat område var det mycket krig.

Hur är det nu?

– Det har blivit bättre, min familj säger att det har blivit tryggare. Men landet är på en väldigt låg nivå.

Ali arbetade ett år på Ästad vingård. Sedan dess har han även arbetat på Varbergs kusthotell, Le Juice (som han var med och startade), Varbergs stadshotell och Bruket.

Passionen för mat har funnits där så länge han kan minnas.

ANNONS

– Mycket kommer från min mamma, hon är väldigt duktig på att laga mat. I Syrien var det mycket matlagning från grunden. Mycket grönsaker, vilket jag tycker om.

När han var 17 år och färdig med skolan åkte han till Damaskus där han arbetade på en mängd olika restauranger.

– Jag vill lära mig något nytt hela tiden. Även dåliga erfarenheter är bra så länge man lär sig av dem.

Nu vill 32-åringen fullfölja sin dröm med egen matverksamhet. Sedan en tid tillbaka driver han foodtrucken No Name Foodwagon i Sjöallén.

Att öppna foodtrucks är en växande trend.

– Många kockar vill använda sina kunskaper fullt ut och styra själva. Som egen får man en möjlighet att påverka inriktningen på ett helt annat sätt. Samtidigt ger det mycket erfarenhet, man jobbar med mat, skatt, pappersarbete. Städningen är oerhört viktig i en foodtruck, vissa dagar kan det blåsa rakt in och det ställer stora krav på att hela tiden hålla efter. Det här är en liten restaurang, det är ett första steg.

Målet är en egen restaurang?

– Ja, absolut. Jag vill öppna en restaurang i Varberg, avslutar Ali Al-Youssef.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Ålder: 32

Bor: På Håsten.

Familj: Hustrun Hava, dotter plus tre bonusbarn.

ANNONS