Den 15 september är det dags för höstens första sammanträde i kommunfullmäktige i Varberg.
Den 15 september är det dags för höstens första sammanträde i kommunfullmäktige. Bild: Rebecka Kvint/Arkiv

Partierna ger svar: Vilka blir höstens hetaste frågor?

Om bara ett par veckor drar höstens sammanträden i kommunfullmäktige igång. Varbergsposten ställde frågan - vad kommer att diskuteras i höst?

ANNONS
|

Varbergsposten skickade tre enkätfrågor till partierna i kommunfullmäktige i Varberg:

1 Vilken blir höstens hetaste fråga i kommunpolitiken?

2 Vilken lokal fråga i Varberg tycker ni behövs lyftas mer?

3 Snart halvvägs in i mandatperioden. Har ditt parti kunnat göra avtryck i politiken? Nämn några av dessa frågor.

Kristdemokraterna

1. Diskussionen om att eventuellt införa parkeringsavgifter i Varberg.

2. De sociala frågorna och hur våra gemensamma resurser skall fördelas rättvis samt vilka prioriteringar vi skall göra. Vi måste satsa mer resurser i det förebyggande arbetet för att förhindra utanförskap.

3. KD är en del av den styrande alliansen i Varberg och här vill vi vara en röst för våra mest utsatta innevånare. Landsbygdsfrågorna och en rättvis fördelning av våra gemensamma resurser är viktiga för oss. Vi har bland annat varit drivande i arbetet med framtagning av en träbyggnadsstrategi som är en betydande klimatfråga.

ANNONS

Moderaterna

1. Troligtvis budgeten som är en stor fråga varje år men med extra stor osäkerhet detta ”coronaår”. Hur hög blir arbetslösheten, hur djup blir lågkonjunkturen, hur mycket faller BNP och därmed skatteintäkterna? Prioriteringar behöver göras där skola, vård och omsorg har högst prioritet.

2. Eftersom vi i alliansen sedan många år är i majoritet, så lyfter vi de frågor vi anser behöver lyftas. Större fokus behöver läggas på företag/företagande för ett än bättre näringslivsklimat. Arbete och därigenom skatteintäkter är en förutsättning för en fortsatt bra välfärd.

3. Helheten i kommunen är bra. Ekonomi i balans, verksamheter med hög kvalitet och goda resultat i brukarenkäter. Många bostäder har byggts, verksamhetsmark har förvärvats, tunnelbygget och andra stora byggprojekt går enligt plan. Vi verkar för en positiv utveckling i hela kommunen, i såväl stad, serviceorter som på landsbygden.

Vänsterpartiet

1. Som en följd av pandemin blir det vård och omsorg. Socialnämnden har ett stort underskott samtidigt som det uppstått en vårdskuld på grund av pandemin. Dagcenter för äldre, daglig sysselsättning inom LSS och psykiatri har sedan i början på april varit stängt för de flesta. Vårdtagare har blivit isolerade och deras anhöriga har saknat avlastning. I kommunen kommer det troligtvis att finnas en skuld gällande ökad psykisk ohälsa.

ANNONS

2. Varberg behöver en plan för att följa Parisavtalet och ett bostadsprogram värt namnet där det på allvar tas fram möjligheter för vanligt folk att hyra en bostad och för de hemlösa att få tak över huvudet.

3. Snart har Varbergsbor möjligheten att via webben få svar och hjälp gällande frågeställningar inom socialtjänstens område tack vare vår motion om webbaserad socialrådgivning. Genom vår motion om kommunal koldioxidbudget har vi visat vad kommunen måste göra för att vi ska nå Parisavtalets mål.

Centerpartiet

1. Hösten kommer att domineras av den pågående coronasituationen och dess påverkan på såväl verksamheter som budget. Inte minst budgetarbetet kommer att vara ovanligt svårt med tanke på de många osäkerhetsfaktorerna kring skatteunderlaget, trycket i verksamheterna och eventuella nya statsbidrag.

2. Vikten av att få en balanserad utveckling i hela kommunen där både staden och landsbygden ges goda förutsättningar att växa. Varberg ska kännetecknas av att hela kommunen lever och utvecklas. Detta är även viktiga ingångar i arbetet med den nya översiktsplanen som ska sätta igång i höst.

3. Utveckling i hela kommunen, t.ex. genom fler meröppna bibliotek och mer mobil ungdomsverksamhet samt arbetet med ortsutvecklingsstrategier för kyrkbyarna och fördjupade översiktsplaner för serviceorterna. Hållbarhetsfrågorna har hamnat högre upp på agendan, t.ex. genom beslutet om ett årligt hållbarhetsbokslut samt arbetet med en träbyggnadsstrategi och ett klimatväxlingsprogram.

ANNONS

Socialdemokraterna

1. Hur skall kommunen klara äldreomsorgen? Det visar sig nu allt tydligare i pandemins

spår att vi har stora behov för att klara omsorgen. Hur får personalen det stöd och den kompetensutveckling de behöver i framtiden. Hur säkerställer vi att de som behöver kommunens omsorg är trygga i att detta sker på rätt sätt? Hur säkerställer vi kvalitén?

2. Hur skall Varberg finansiera de ökade kostnader vi ser för att klara framtidens välfärd? Vi står inför ett vägval där det nu sparas och skärs ned för att klara ekonomin på bekostnad av kvalitén för personal och brukare. Hur undviker vi de tydliga försämringar som nu sker genom exempelvis ensidig privatisering av LSS?

3. Vi styr inte, men som största parti påverkar vi ändå utvecklingen. Vi hoppas att vårt arbete för fler hyresbostäder, äldreomsorg med hög kvalité, en LSS som fungerar och fler personal i förskolan/skolan ger resultat. Vi är glada för att vårt förslag att delar av det kulturhistoriskt värdefulla kvarteret Renen sparas och utvecklas.

Sverigedemokraterna

1. Kulturpolitiken. Vi räknar med het debatt kring vår motion om offentlig utsmyckning.

2. Effektivisering och ekonomi. När ekonomin är ansträngd behöver vi bli bättre på att identifiera besparingar som kan göras, utan att samtidigt påverka verksamheternas kvalitet mer än absolut nödvändigt.

ANNONS

3. SD har lyft ett antal olika frågor. Bland annat utökad kameraövervakning, kommunanställdas villkor och nya hundrastgårdar. Då Varberg har ett majoritetsstyre är det dock svårt att som opposition få igenom sina motioner.

Liberalerna

1. Stadsbyggnadsprogrammet är avgörande för hur staden ska utvecklas framåt. Vi kommer även att behöva ta oss an frågor kring hur vi behåller ett levande och attraktivt centrum.

2. Klimat och miljö. Hur kommunen tar på sig ledartröjan och gör allt vi kan för en hållbar framtid. Kommunalt naturreservat, ökad biologisk mångfald, våga spara grönområden och bygg ihop de vi har när staden växer. Säkra att vi växer i hela kommunen på ett hållbart sätt.

3. Vi påverkar för ett grönt och klimatsmart Varberg. Vi vill bidra till hållbarhet. Vi är inget intresseparti, vi driver den klimat och miljöpolitiken som forskningen står bakom. En socialliberal politik som genomsyrar besluten i skolan och äldrevården. Vi driver på att vi ska ha en attraktiv innerstad och för ett levande centrum med ett rikt utbud. Vi måste stå på företagens sida och möjliggöra långsiktig överlevnad för dem. Stadsutvecklingen – Vi är det parti som konsekvent lyfter och påminner om att vi måste förtäta med balans. Vi får inte förstöra Varbergs DNA.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS