Parkeringar blir parker när människan sätts i centrum

Rörelsen föddes i San Francisco och har växt lavinartat. Nu arrangeras The park(ing) day för första gången i Varberg.

ANNONS
|

Från början var det en gerilla rörelse som ville skapa gröna, sociala rum i stadskärnan i stället för gråa parkeringar. Sedan dess har rörelsen växt och nu firas The park(ing) day den tredje fredagen i september på ett hundratal platser världen över. I år kommer den till Varberg för första gången.

– Vi kör både fredagen och lördagen då vi förvandlar ett antal parkeringar till gröna oaser där människor kan mötas, säger Louise Wallmander och Carolina Arvidsson som är projektansvariga.

Carolina och Louise jobbar på näringsliv och destinationskontoret på Varbergs kommun. Idén om att arrangera dagen föddes i våras och efter att ha diskuterat med andra förvaltningar och näringslivet bestämde de sig för att köra.

ANNONS

– Vi jobbar utifrån tanken om en mer levande stadskärna. Privata fordon tar en stor del av det allmänna rummet. Vi ville se vad som händer när vi istället tar dessa utrymmen till sociala sammanhang, säger de.

Parkeringsplatserna som har tagits i anspråk har med hjälp av hamn- och gatuförvaltningen spärrats av, sittgrupper har placerats ut tillsammans med lite blandad växtlighet. Marken har klätts med gröna mattor. Hit kan man köpa med sig en matbit från någon av stadens restauranger eller bara att sitta och umgås.

– Vi har ett tydligt politiskt mål i Varberg att hållbarhet ska vara i fokus. Varberg är en stad som växer och förändras, då måste vi hitta nya sätt att arbeta för att hänga med i det, säger Louise Wallmander.

Projektet är också en del i den samverkansgrupp som bildades i syfte att genomföra kreativa projekt under tiden de stora byggprojekten genomförs i Varberg. Aktiviteterna på Hertiginnan Ingeborgs torg i somras var en annan idé som föddes i gruppen.

– Vi tycker vi kan göra många bra saker om vi samverkar och jobbar ihop. Inte bara göra skrivbordsprojekt utan komma ut och vara kreativa, säger Carolina Arvidsson.

Under dagen har de fått många positiva reaktioner från folk som har passerat förbi. Reaktioner som får dem att tänka ännu större inför nästa år.

ANNONS

– I år genomförde vi det med ganska kort varsel. Men efter i dag känns det som att vi vill satsa ännu mer på det här nästa år och involvera fler människor och platser i staden, säger de.

Parkeringarna som blir parker

• Teaterplatsen

• Övre plan i P-huset Briggen

• Taxirutan utanför Gallerian/Södra

• Östra Långgatan, en p-plats

• Kyrkogatan, en p-plats

ANNONS