Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Papegojan Atlas bortflugen från sitt hem

Den fem månader gamla papegojan Atlas är bortflugen från sitt hem i Mark. Nu vädjar matten Jennie Jansson om hjälp att hitta honom. – Det här är hjärtskärande, säger hon.

Det var i söndags som den fem månader gamle papegojan Atlas smet i väg från sitt hem i Mark, vilket Borås Tidning var först med att uppmärksamma. 
– Han är bara fem månader gammal och har inte samma förstånd som en vuxen fågel, han har nog inte riktigt koll på var han bor, säger Jennie Jansson.

Hon berättar att hon sedan i söndags för en dryg vecka sedan har letat efter Atlas från morgon till kväll i hopp om att hitta honom.– Just nu är min prioritet att lokalisera honom. Även om jag skulle hitta honom död så känner jag att jag i alla fall vill ha hittat honom. Det här är hjärtskärande, det är som att tappa bort sitt barn, han är ju en familjemedlem.

Atlas kan flyga upp till 50 kilometer i timmen och kan förflytta sig drygt tio mil om dagen om han vill.

Kan inte flyga ner och landa
Nu är Jennie Jansson rädd att vinden har tagit honom.
– Han är så pass ung att han inte kan flyga neråt och landa utan flyger högre och högre, sedan brukar vindarna ta med sig fåglarna, berättar hon.
Papegojan sågs senast i Horred och Jennie Jansson tror att det blåsiga vädret har gjort att han nu är på väg till Varberg. I dag, den 26 november, är hon själv på väg till Varberg för att försöka leta rätt på honom. 
– Jag ska kolla i alla trädtoppar och vara ute och leta så länge det är ljust. Min skräck är han att kommer ut över havet, då är det nog kört. Men det känns som att tiden är på väg att rinna ut, säger hon. 

Hur man ska gå till väga om någon skulle lyckas lokalisera honom är att kontakta Jennie Jansson eller polisen, så att han kan få hjälp med att landa.

– Han kan lyssna på namn och jag har inspelade ljud av honom, så om man är knäpptyst försöker jag lyssna efter hans rop. Jag har alla odds emot mig nu när det är regn och blåst, det är det värsta, säger hon och fortsätter:

– Han är förmodligen väldigt rädd nu. Han har aldrig tidigare varit ute, det är en chockartad upplevelse för honom.

Atlas försvinnande är anmält hos polisen.

– Det är bra att vi har kännedom om det, om det är så att någon ser den här papegojan, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här