Farehamnen ska byggas ut och nu är upphandlingen igång. Kommunen kräver företagen som vill lämna anbud på erfarenhet av stora anläggningsentreprenader, arbeten i marin miljö, pålning och konstruktion av bro, kaj eller kajförstärkning.
Farehamnen ska byggas ut och nu är upphandlingen igång. Kommunen kräver företagen som vill lämna anbud på erfarenhet av stora anläggningsentreprenader, arbeten i marin miljö, pålning och konstruktion av bro, kaj eller kajförstärkning. Bild: Lisa Brunzell

På inköpslistan: En utbyggd hamn

Kommunen är på shoppingtur. På inköpslistan: En utbyggd hamn. I plånboken: Ungefär 350 miljoner kronor.

ANNONS
|

Tiden att anmäla intresset för att bygga den utbyggda Farehamnen gick ut i förra veckan.

Kommunens upphandling inleds med en så kallad prekvalificering. I den granskar kommunen de företag som anmält intresse för att genomföra bygget. Har de kapacitet att klara det? Har de ordning på sin ekonomi? Har de goda referenser från tidigare uppdrag?

Kommunen ska välja ut företag

Den granskningen ska nu inledas. Mikael Knutson, upphandlare på Varbergs kommun, räknar med att granskningen ska vara klar framåt årsskiftet. När kommunen valt ut de företag som den vill låta räkna på affären går upphandlingen in i nästa fas.

I den ska de prekvalificerade företagen räkna på affären. Anbuden vägs sedan mot varandra och kommunens mål är att teckna ett avtal om en totalentreprenad med ett företag senast den 30 juni 2021.

ANNONS

I projektet ingår bland annat konstruktion av kajer och terminalytor och markhöjning. Kommunen räknar med att avtalet är värt omkring 350 miljoner kronor.

Erfarenhet av stora byggen krävs

– Vi söker ett företag som kan göra beräkningar och ritningsunderlag och genomföra byggnationen. De får ansvar från ax till limpa. Det blir alltså bara större aktörer som kan bli aktuella, säger Mikael Knutson.

Hur många företag som anmält sig i prekvalificeringen vill Mikael Knutson inte svara på med hänvisning till sekretess.

Kommunen hoppas kunna godkänna omkring fem bolag i prekvalificeringen. Den utbyggda Farehamnen ska vara färdig 31 december 2023.

LÄS MER:Varberg de närmaste åren – ett sifferpussel

LÄS MER:Kommunalt bolag tar över hamnen

LÄS MER:Stenkil: "Det hade inte räckt för att behålla Stena"

ANNONS