Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

P.C Data är en pigg 25-åring som rör sig med tiden

Claes Lindahl var inte ens 17 år fyllda då han startade P.C Data tillsammans med sin bror, Peter. Nu fyller företaget 25 år.

När jag leds in i ett litet kontor där Claes Lindahl, 41, sitter och arbetar så ser han ut som en ”typisk sån där som arbetar med datorer”. Pannan i djupa veck och ögonen klistrade på skärmen. Men när arbetsuppgiften snabbt är löst startar ett uppsluppet samtal rätt så fritt från datanörderi.

Embryot till P.C Data skapades redan sommaren 1995.

– Jag hade inget sommarjobb och min bror hade sålt disketter till Nordbanken här i Varberg via vår pappas företag. Så jag frågade Peter om jag inte fick hänga på det på något sätt, berättar Claes Lindahl.

Under hösten startades P.C Data, som i detta sammanhang inte alls står för Personal Computer, utan Peter och Claes.

De båda bröderna kompletterade varandra bra.

– Jag var mer administratör. Tyckte att det var roligt med grafisk design och att sälja och ha kontakt med kunder. Peter var den som hade det tekniska kunnandet. Sedan har jag fått den biten också, i dag är jag utbildad nätverkstekniker, säger Claes Lindahl.

De första åren huserade företaget i en lada vid föräldrahemmet i Vare. 1998 öppnade man butik inne i stan, bredvid Önskebutiken på Borgmästaregatan.

– Det blev lite mer seriositet i det i och med att vi var så unga. Vi togs lite mer på allvar, säger Claes Lindahl.

2004 flyttade P.C Data till de nuvarande lokalerna på Drottninggatan.

– Företaget har ändrat sig mycket sedan dess, från att bara sälja prylar till att sälja en funktion.

Claes fru Katarina har också varit med från början. Hon sköter administrationen och bokföringen och är numera delägare.

– Vi har varit ihop sedan åttonde klass, berättar Claes.

Peter lämnade företaget 2010 och arbetar på Nilson Group.

25 år är en lång tid, inte alla lokala butiker överlever så länge. Vad har ni gjort för att klara er?

– Dels har vi serviceverkstad, våra utetjänster och installationer. Det gör att vi kan överleva, för vi kan inte bara överleva på att sälja prylar i butiken. Vi är inga krängare och vill inte göra snabba klipp. Vi vill se en långsiktig relation med våra kunder.

P.C Data vänder sig både till privatpersoner och företag. Trots att företaget har sex anställda är det ofta Claes som många hör av sig till.

De tycker att det är du som är P.C Data?

– Ja, så är det. Eftersom jag har jobbat med det här i 25 år känner jag väldigt många människor. Men jag försöker att delegera även om kunden tar kontakt med mig först. Jag kan inte kunna allting och framför så hinner jag inte göra alla jobb eftersom jag är mycket ute hos kunder. Men det är jätteroligt att folk vänder sig till mig.

Claes ger ett lättsamt intryck och samtalet glider mellan allt ifrån hur mycket han uppskattar kundkontakter till hur han för sex år sedan började träna och sedan dess har tappat drygt 40 kilo i vikt.

Men när vi börjar prata om den lokala handeln som kämpar mot mer och mindre seriösa näthandlare så tänder han till.

– Det internethandeln har är låga priser. Det är deras affärsidé och det går inte att matcha till hundra procent. Sedan tror många att vi är extremt mycket dyrare och det är vi inte. På många prylar har vi samma pris som nätet.

Claes pausar.

– Det jag känner spontant är – vilka är det som sponsrar de lokala fotbollsklubbarna? Vilka skänker priser till någon utlottning för en klassresa? Vilka betalar skatt till kommunen? Inte är det e-handlarna. Det är de lokala handlarna och företagen. Sedan får man välja. Vill man ha kvar den lokala handeln? Skiter man i vilket så behöver man inte bry sig. Men kom inte och gnäll sen och tyck att det är så tråkigt att det inte finns några butiker eller verksamheter kvar.

Hur mår P.C Data i dag?

– I april så var det plus, även förra året var det plus. Året innan det var det minus. Det är inte en massa pengar över men jag tycker ändå att vi har en bra stabil grund att stå på.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här