Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Keysan Efe Gültürk, från Påskbergsskolan i Varberg, lyckades ta en andraplats i Pangea Matematiktävling där elever från hela Sverige deltog. Här står han tillsammans med sin stolta matematiklärare, Therése Björneröd. Bild: Magnus Johansson
Keysan Efe Gültürk, från Påskbergsskolan i Varberg, lyckades ta en andraplats i Pangea Matematiktävling där elever från hela Sverige deltog. Här står han tillsammans med sin stolta matematiklärare, Therése Björneröd. Bild: Magnus Johansson

Påskbergsskolans elev på prispallen i stor matematiktävling

Bland 4541 högstadieelever runt om i Sverige lyckades niondeklassaren Keysan Efe Gültürk, från Påskbergsskolan i Varberg, knipa en andraplats i Pangea Matematiktävling.

Efter att tidigare i år ha tagit sig vidare från tävlingens första omgång kunde Keysan Efe Gültürk kamma hem full pott i finalen.

– Det kändes jättebra och jag är nöjd med mitt resultat. Det gick mycket bättre än jag trodde. Jag är väldigt glad att kunna tänka och klara så komplexa frågor, säger han och fortsätter:

– Jag vill tacka min familj, mina lärare och min skola för allt stöd.

Priset ska gå till klassen

Då även tävlingens vinnare lyckades få alla rätt i finalen föll Keysan Efe Gültürk på ett sämre resultat i den första omgången.

– Hade jag förberett mig lite bättre till första hade jag kunnat komma etta, men jag är ändå stolt över mig.

För andraplatsen får han 750 kronor i prispengar. Han har redan bestämt sig vad han vill göra för dem.

– Jag vill använda dem för hela klassen, kanske köpa något till skolavslutningen eller någon aktivitet.

Stolt lärare

En som gläds över prestationen är matematikläraren Therése Björneröd, som har undervisat Keysan i två år.

– Den är helt fantastisk, jag är jättestolt. Främst språkligt, att han på så kort tid i Sverige kan lösa det här och lyckas med läsförståelsen som är väldigt viktig i problemlösningen. Sedan tror jag också att vi har förstått varandra på en annan nivå genom siffror, vilket är häftigt.

Tar du åt dig något av äran?

– Det vill jag verkligen inte, men jag ser mig själv som en handledare och ett stöd. Det är Keysan som har gjort jobbet. Han lär sig hela tiden och har haft en jätteutveckling.

”Har alltid älskat matte”

Keysan Efe Gültürk kommer ursprungligen från Turkiet men flyttade till Sverige för fyra och ett halvt år sedan. Redan i Turkiet deltog han i flera matematiktävlingar.

– Jag var med i fyra-fem tävlingar, alla var nationella. Där gick det också jättebra.

Var kommer matematikintresset från?

– Lite från min mamma som är mattelärare. Jag har alltid älskat matte. Fram till tvåan lärde jag mig multiplikationstabellen från ett till tio utantill. Förutom mattetävlingar deltog jag i många mindgames- och schack-turneringar i Turkiet.

Nu väntar snart gymnasiet och teknikprogrammet. Men det är trots allt inte matematiken som Keysan i första hand ser framemot.

– Min första dröm var att bli mattelärare men nu vill jag bli programmerare.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här