Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/19

På spaning efter en tid som flytt

Skönheten i Varberg är uppåt väggarna. Det tycker i alla fall restaureringsarkitekt Per Arne Ivarsson som älskar att flanera runt i stan med blicken fäst på fasaderna.

Det talas en hel del om bebyggelsen i Varberg, att de gamla fina husen bör bevaras. Så låter det i alla fall när experterna på Kulturmiljö Halland talar om husen i Varberg och andra som vurmar för bevarandet av den äldre miljön. Andra menar att det inte spelar så stor roll om husen är vackra, bara de fyller sin funktion. När Heijlska villan nu byggs om så görs det med kommunens goda minne för att uppdatera fastigheten att möta det som man betraktar som tidens krav på hållfastighet och tillgänglighet.

Vad är egentligen vacker bebyggelse och varför? Vad är det som skapar en harmonisk och trivsam stadsmiljö? 
Det är kanske inte alltid så lätt att begripa. Vi ser inte alltid hur det ser ut omkring oss när vi rusar fram i livet. Dessutom är det lätt att bli hemmablind.
Per Arne Ivarsson älskar hus och dess bevarande och han har teorier om vad som gör staden attraktiv och trivsam. Han är restaureringsarkitekt och den som står bakom expertisen för hur Sparbankshuset skulle renoveras. Tidigare har han ansvarat för restaureringen av Sagerska Palatset och Riddarhuset i Stockholm samt otaliga kyrkor runt om i landet. 

HN tog honom på en tur runt innerstan för att få en lektion i vackra hus och dess detaljer. Turen går från Hayska huset på Drottninggatan, upp mot Norrgatan, längs Östra Vallgatan, Kyrkogatan och bort mot Kungsgatan.
Vad är det egentligen som gör staden vacker?
– Att dimensioner bygger på mått som uppfattas som harmoniska av oss människor, Hur byggnader ser ut men också hur de står i förhållande till varandra, gatornas utformning och kvarterens uppbyggnad.

Nu för tiden handlar allt mer om att bygga billigt, enligt Per Arne Ivarsson, snarare än om harmoni. Förr talade man om det gyllene snittet som en harmonisk princip, till och med måttenheterna var anpassade efter människan, menar Per Arne Ivarsson.
– Man använde sig av enheterna fot, tum och famn. Människan stod i centrum. I dag styr vinstintressen för mycket men pengar har inga harmoniska proportioner, säger Per Arne Ivarsson.

I dag läggs inte lika stor vikt vid till exempel detaljer exteriört. Per Arne Ivarsson vill påvisa att detaljerna är viktiga för helheten, att varje liten del kommer att ha betydelse för hur vi människor uppfattar helheten. Norrgatan är ett exempel på det.
– Står man längst upp på gatan med ryggen mot Östra Vallgatan och tittar ner så ser man hur viktiga till exempel taklisterna är. De knyter samman taket och fasaden och gör att det bildas en rumslighet mellan husen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här