På Rosenfredsskolan
sitter kulturen i väggarna

Ständiga flyttar och problemlokaler. Efter tio år har Kulturskolan fått ett hem på Rosenfred. - När många kommuner skär ner har Varberg valt att satsa. Det är en vinst för hela Varberg, en sådan här satsning ökar livskvaliteten, säger Kulturskolans chef Henrik Marmén.

ANNONS
|

Henrik Marmén duckar förbi stegen och kliver ut i korridoren. Han beskriver det hela som en resa. En resa som började i fukt och mögel i Kulturskolans lokaler vid torget. Fortsatte via tillfälliga lokaler i Polishuset till Monark där nya arbetsmiljöproblem drabbade de anställda.

Nu kan skolan slå sig till ro.

- De här lokalerna är fantastiska. Rosenfredsskolan är en byggnad där kulturen sitter i väggarna. Ombyggnaden har förstärkt den känslan, säger Henrik Marmén.

Kulturskolan har knappt 1 000 inskrivna elever. Runt 600 av dem kommer att ha sin undervisning på Rosenfred. Samtidigt ska eleverna från PS-gymnasiets estetiska inriktningar hålla till på skolan under dagtid.

ANNONS

Men ombyggnaden har blivit försenad. I aulan står målarna på byggställningar för att nå de sista bitarna av taket. Och elektrikerna har ett styvt jobb kvar.

- I mitten av mars ska allt vara färdigt, säger Henrik Marmén.

Men Kulturskolans musikundervisning har ändå kommit igång så smått. Varje instrument och lärare har fått sitt eget rum. Kulturskolan har medvetet begränsat antalet kontorsplatser till förmån för att lärarna ska ha sitt eget rum.

Än så länge hänger det provisoriska A4-lappar på dörrarna. På tredje våning huserar Sara Karlström-Forsman. Saxofon.

- Det är underbart med en egen undervisningslokal. Att ha all materiel och alla saker på samma ställe, säger Sara Karlström-Forsman.

Hon var en av dem som drabbades av arbetsmiljön på Monark. Efter att ha fått en allergichock tvingades hon hoppa runt till tillfälligt lediga lokaler i de olika skolorna i stan.

- Det är så här det ska vara. Vårt arbete är att undervisa på våra instrument och här kan man både öva och undervisa, säger hon.

I ett av grannrummen på tredje våning sitter Ing-Britt Clemson bakom en glänsande flygel. Hon berättar samma sak. Hon framhåller också närheten till kollegorna, närheten till de andra verksamheterna.

ANNONS

- Det är så skönt att komma hit! Jag har levt i kappsäck i tio år, säger hon. Bara att få vara tillsammans är underbart.

Slutnotan för renoveringen av Rosenfredsskolan kommer att hamna på runt 25 miljoner kronor. Men då ingår även en del nya instrument och inventarier. Skolan ska bland annat inhysa en inspelningsstudio och ett fotolabb. Men än finns inte den utrustningen på plats.

Men visionen är ändå klar. Ett hus där all kultur kan finnas. Sida vid sida - med spännande korsbefruktningar. Tillsammans.

- Tänk bara - när hela huset är fullt av liv, säger Henrik Marmén.

ANNONS