På gubbyogan tänjs det både på gränser och muskler

Varje onsdag träffas ett gäng bestående av bara män för att yoga i Varberg. På schemat står det ”gubbyoga” och här får deltagarna vara hur stela eller viga som helst.

ANNONS

Det är onsdagskväll och sex män har kommit till yogastudion Beas i Varberg för att stå i hundens position och göra solhälsningar samtidigt som de blir starka, smidiga och lugna. En vanlig yogaklass består till absolut störst del av kvinnor, men här är alla män. På schemat står nämligen gubbyoga.

– Eftersom vi män generellt är stelare än kvinnor känns det fint att vara med i en grupp med andra män där läraren skräddarsyr övningar utifrån våra förutsättningar, säger Patrick Sjögren som är en av deltagarna och osteopat till yrket.

Ulrika Sandström driver Yoga med Ulrika och håller i gubbyogan tillsammans med kollegan Per Gunnarsson. Hon tror att det finns många idéer och förutfattade meningar om vad yoga är som hindrar män mer än vad det hindrar kvinnor.

ANNONS

– Det finns fortfarande en bild av att yoga är lite ”flummigt” vilket verkar avskräcka fler män än kvinnor. Många män ägnar sig även åt styrke­träning och då är yoga ett perfekt komplement till det eftersom det förlänger musklerna. Det är lätt att få för korta muskler av styrketräning, säger hon.

Höstens gubbyogatermin än den tredje i ordningen, och det går bra att prova på enstaka tillfällen utan att vara med hela terminen.

– Vi vill vara max femton personer och ha minst två meter mellan mattorna, men som det är nu är det går det bra att komma enstaka tillfällen, säger Ulrika Sandström.

Michael Karlsson är en annan av deltagarna, och för honom har yogan varit ett sätt att komma tillbaka efter en utbrändhet.

– Jag blir lugn och avslappnad av yogan och detta är ett bra sätt att komma tillbaka efter en utbrändhet. Att vara bara män känns bra för vi har inte samma fysik. Kvinnor är oftast mer viga vilket gör att män kanske blir mer tävlingsinriktade, säger han.

Deltagaren Joakim Maj­kvist är inne på samma spår:

– För mig är det yoga på min nivå utan att ha för många hurtiga tjejer som stressar mig, säger han.

ANNONS

Ulrika Sandström tror att det finns både män och kvinnor som är rädda att inte vara lika ”perfekta” som alla yoga­gurus på Instagram.

– Man tror att man måste vara perfekt, slimmad och jättevig men så är det ju verkligen inte. Sedan blir en del även förvånade över att vi inte bara sitter och mediterar utan att man kan bli svettig också, säger hon.

Gubbyogan sker varje onsdag klockan 19 fram till 3 november.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS