På båtsafari med sälgaranti

Sälstammen har återhämtat sig och på skären utanför Norra näs ligger de och lapar sensommarsol. HN hängde med på båtsafari med sälgaranti – och det är verkligen knöfullt med knubbsäl därute.

ANNONS
|

Den lilla fiskebåten Astrid Elisabeth tuffar stadigt ut från hamnen. Fören pekar mot horisonten och det är också åt det håll skepparna Jonas Schröder och Alfred Steingrimsson lyfter sina kikare. Förr användes båten av laxfiskare i Blekinge – numera är hon en av de två Getteröbåtarna och en del av turistnäringen här.

Alfred och Jonas spanar efter sälar, väl medvetna om var de brukar finnas.

– Jag kan nog nästan ge sälgaranti, åtminstone en sådan här dag när solen lyser, säger Jonas Schröder.

TV: Följ med på sälsafari!

Efter en halvtimmes färd ut pekar han mot några klippor i havet.

ANNONS

Och ja, där är de ju. På Norra kråkorna, ett par skär i höjd med Norra näs, ligger mellan 30 och 50 knubbsälar och solar sig. När båten kommer närmare dyker flera i havet, guppar i vågorna och tittar sig vaksamt omkring. Några större individer ligger kvar och bildar en siluett med sälar som slänger upp bakdelarna i en stöddig gest. ”Kom inte hit!”

– Hannarna kan väga närmare 150 kilo, det finns de som blir uppåt 200 kilo tunga, berättar Jonas.

Båten rundar öarna på behörigt avstånd. Strax därpå stannar Jonas till igen, vid skäret Kråkhallarna. Också där trängs ett antal sälar. Nästan alla dyker i vattnet och ett gäng nyfikna individer vågar sig riktigt nära.

På vägen tillbaka mot hamnen stannar båten upp, Alfred fäller ut badstegen och det är bara att hoppa i havet.

Det är första sommaren Jonas och kompanjonen Alfred har kört bokade turer med sälsafari, utöver den reguljära rutten till och från Getterön. För 11 år sedan tog Jonas över färjetrafiken efter pappa Ove Larsson som startade den år 1993. På vintrarna har han jobbat på Autotube, men nu tänker han satsa helt på sitt företag och Getteröbåtarna. Idén att starta sälsafari kom helt enkelt efter alla turistturer utmed kusten där de kunde konstatera att det finns mycket säl därute.

ANNONS

Även om vädret inte har varit det bästa just den här första sälsafarisäsongen, gav Ostindiefararens besök en behövlig skjuts – och värmeböljan nu i augusti har förstås också varit bra.

De planerar att förlänga säsongen för Getteröbåtarna åtminstone augusti ut. Ställplatserna för husbilar skapar efterfrågan, men Jonas märker också av ett allmänt växande intresse för aktiva semestrar.

– Det ringer folk hela tiden och vill ut med båtarna. Man vill ha något att göra helt enkelt.

Knubbsälen lever i norra delen av Stilla havet och Atlanten, i Nordsjön, längs svenska västkusten och södra Östersjön.

I Östersjön lever den större gråsälen.

Många minns säkert säldöden år 1988, som drabbade stammen hårt.

År 2002 slog viruset till igen och åter dog nästan hälften av alla sälar.

År 2007 hittades sälar som dött av en ny sjukdom, som dock inte drabbade i samma omfattning.

I dag finns ungefär 15 000 knubbsälar längs västkusten. Källa: Wikipedia och WWF

ANNONS