På Bryggan får människor chans att växa

Svenska Kyrkans praktikantverksamhet, Bryggan, har växt allt sedan starten. För några veckor sedan tog de nästa steg i utvecklingen i och med att de öppnade kafé och butik på Östra Långgatan. Satsningen öppnar upp för att verksamheten ska kunna växa ännu mer. Men fokus ligger på individerna.

ANNONS
LocationVarberg||

Ett 30-tal personer som är i behov av arbetsträning, sysselsättning eller språkträning är idag sysselsatta inom Bryggan som arbetar utefter ledorden: samarbete, delaktighet och ansvarstagande. På församlingshemmet eller i den nya butiken och caféet får de möjlighet att prova på att arbeta med sömnad, återbruk, odling, bakning och matlagning.

– Att värna människovärdet är väldigt viktigt för oss. Vi ser till personens egna resurser och fokuserar på det friska, säger Daniel Kullenberg som är ansvarig för Bryggan som ryms inom kyrkans Diakoniarbete.

Bryggan startades 2017. Församlingen fick då frågan om de kunde erbjuda praktikplatser för språkträning.

– Då tänkte vi att vi får strukturera upp detta. Vi började i liten skala med fyra deltagare. Men det höll inte länge utan det växte ganska snabbt, säger Daniel Kullenberg.

ANNONS

Viktigt att man gör saker på riktigt

Det första som startades var ett bageri och deltagarna fick då baka till församlingens egna arrangemang. Sedan tillkom en odling och efter det en sömnadsverkstad.

– Just sömnadsverksamheten har växt väldigt mycket. Mycket av det som nu säljs i butiken har tillverkats där, säger Daniel Kullenberg och fortsätter:

– Vi hade med oss från början att detta ska vara meningsfullt. Detta ska vara en sysselsättning som leder till något, man ska inte bara tillverka saker och lägga dem i byrålådan. I slutändan ska någon köpa varan. Det stärker individen otroligt mycket att man gör något som är på riktigt.

Luchia Tewolde är från Eritrea. Hon kom till Sverige för fem år sedan efter att ha bott en tid i Kuwait. På Bryggan började hon för ungefär tre år sedan. Och hon trivs väldigt bra.

– Jag har gjort många av de saker vi säljer här i butiken. I mitt hemland arbetade jag som syslöjdslärare. När jag kom hit fick jag lära mig symaskinerna. Nu lär jag de andra. Alla på Bryggan hjälper varandra. Det spelar ingen roll var man kommer ifrån eller om man är man eller kvinna, säger Luchia Tewolde.

Bryggan ska leda deltagaren vidare

Längden deltagarna är på Bryggan varierar stort. Oftast handlar det om 2-3 månader enligt Kullenberg, men han säger samtidigt att det är väldigt individuellt. Går man på sysselsättning är det andra tidsaspekter till exempel.

ANNONS

– Målet för dem som är hos oss på arbetsträning och språkträning är att de ska kunna ta klivet ut i arbetslivet efter att de har varit hos oss. Eller i alla fall stå närmare arbetslivet. De ska ha med sig grunderna från oss. Det är viktigt, säger Maria Jälmsjö som är chef för kyrkans diakoniverksamhet och ytterst ansvarig för Bryggan.

– De ska inte fastna hos oss. Utan de ska vidare, säger Daniel Kullenberg.

Hur många som har varit igenom verksamheten genom åren vågar inte Maria eller Daniel svara på. Men att det är väldigt många är de överens om.

– Vi vill hjälpa vår medmänniska att få vara en del av samhället här i Sverige. Och att man känner att man är betydelsefull och har en plats att fylla. Det är det övergripande målet. Är man utan arbete eller har varit sjukskriven länge så känner man sig kanske inte som en del av samhället, säger Daniel Kullenberg.

Hoppas att Bryggan kafé och butik blir en ny mötesplats

Det nya kaféet kommer att bli en betydligt mer utåtriktad verksamhet än vad Bryggan har varit tidigare. Det hoppas Maria och Daniel ska utveckla deltagarna ännu mer.

– Det som är viktigt är att människor får växa som individer och det får man verkligen möjlighet till här, säger Maria Jälmsjö.

ANNONS
ANNONS