Ali Asghar Jafari, eller Ali J som han kallas, är inte ensam om sin situation ”Alla ensamkommande i Varberg som fyller 18 år tänker hela tiden på framtiden”, säger han.
Ali Asghar Jafari, eller Ali J som han kallas, är inte ensam om sin situation ”Alla ensamkommande i Varberg som fyller 18 år tänker hela tiden på framtiden”, säger han.

Oviss framtid väntar Ali i Afghanistan

I två år väntade Ali Asghar Jafari på besked om han får stanna i Sverige. När avslaget kom fick han ett dygn på sig att lämna Varberg. Nu flyttar han från skola, praktikplats på Salong Victoria och vänner för en oviss framtid.

ANNONS
|

Ali Asghar Jafari berättar att han har sovit dåligt i natt. En timmes sömn beräknar han.

– Mitt liv är kaos just nu, säger han.

Efter intervjun ska han åka raka vägen till Kållered och Migrationsverkets förvar. Därefter börjar en lång väntan på att skickas till Afghanistan. Ett land han inte har befunnit i sig sedan han var fem år och som han främst associerar med talibaner.

– Min familj flydde till Iran när jag var liten. Jag har ingen släkt, ingenting, i Afghanistan, säger han.

Flykten till Europa

Alis familj tillhör den utsatta minoritetsgruppen hazarer och i Iran levde han som flykting med sin mamma och syster (hans pappa försvann när han var 7 år) fram tills han fyllde 15 år. Då skickade hans mamma iväg honom på en oviss resa till Europa, annars riskerade han att skickas till kriget i Syrien.

ANNONS

– Alla killar i Iran måste gå med i militären när de fyller 15, säger han.

Rycks undan från skola och praktik

Varbergsposten träffar Ali tillsammans med hans gode man Elli Lindgren och praktikhandledare Victoria Persson på Salong Victoria. Under de två år som han har bott i Varberg har han hunnit börja gymnasiet, skaffa vänner, få praktikplats som frisör och lära sig svenska. Hela tiden har oron inför ett eventuellt asylavslag, och en kommande 18-årsdag, funnits där.

– Det har varit tufft. Många av mina vänner är i samma situation som mig. Vi har flytt från krig och hemska saker och vill bara ha ett vanligt liv, säger han.

Beskedet: avslag

Nu har Migrationsverket meddelat att de skriver upp Alis ålder till 18 år. Tandröntgen visade att han är under 18 år, som han själv säger, men enligt knäröntgen är han över 18 år. Migrationsverket valde att gå på den högst bedömda åldern.

– Jag kan inte göra något, det är de som bestämmer, säger han och uttrycker en känsla av maktlöshet.

Efter beskedet har det gått fort. Eftersom han räknas som vuxen får han avslag på sin asylansökan. Två veckor efter beskedet fick han det svart på vitt och den formella processen var klar på onsdagen. På torsdagen var väskorna packade och flytten till förvaret i Kållered påbörjad. Med sig har han tre flyttlådor och en väska.

ANNONS

Oro inför framtiden

På frågan hur han ser på sin framtid blir han först tyst. Sedan svarar han:

– Jag kan inte tänka på framtiden nu, det är katastrof. Migrationsverket spelar med oss som brickor i ett spel. De väntar två år på att ålderstesta oss och då säger de ”nu är ni 18, ni kan klara er själva”. De ser oss inte som människor.

Ali har överklagat beslutet med hjälp av sin gode man och advokat.

– Dom har sagt att det kan ta 4-8 månader att få svar på första överklagan, men det kan gå fortare eller ta längre tid också, säger Elli Lindgren.

Både Elli Lindgren och Victoria Persson är upprörda över Migrationsverket beslut.

– Jag förstår inte varför de gör så när man kommit in i samhället, går i skolan, har praktik. Då finns det ju ingen anledning att ens försöka om allt bara ska slås ifrån en, säger Victoria Persson.

Elli Lindgren är även engagerad i föreningen Agape som bland annat jobbar för att hitta fadderfamiljer till

asylsökanden som får sin ålder uppskriven eller fyller 18 år.

ANNONS

– Vi vill att de ska kunna vara kvar och gå i skolan tills beslutet vunnit laga kraft, säger hon.

På torsdag klockan 15 och 18 har Agape öppet infomöte på språkkaféet på Komedianten för intresserade.

Texten har tidigare varit publicerad på Varbergsposten

ANNONS