Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Oväntade vänskaper med djur populärt boktema för böcker

Lediga mellandagar är för många synonymt med en god bok i soffan omgiven av pralinförpackningar och julklappspapper. Bibliotekarien Lillemor Åkerman ger här sina tips för årets julläsning.

Lillemor Åkerman är bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Varberg och jobbar med inköp av skönlitteratur och läsfrämjande arrangemang.

– Att ge bort böcker i julklapp har länge varit en stor tradition, och vi märker att många läser lite extra under julledigheten, säger hon.

En tendens hon har märkt av i nya böcker och utlån är att intresset för möten med djur och vild natur i litteraturen ökar.

– Det kan vara en konsekvens av pandemin möjligtvis, och att många av oss i dag lever i städer där den enda naturen vi möter är en närbelägen park. Oväntade vänskaper med djur verkar vara ett populärt tema, säger Lillemor Åkerman.

Hon delar här med sig av fem tips för året julläsning.

1. Löpa varg av Kerstin Ekman

”Hon är ju en fantastisk författare. Detta är en av de bästa romanerna under 2021 för min del. Det är en existentiell roman om en pensionerad jägarmästare som möter en varg. Mötet får honom att se tillbaka på sitt liv och reflektera över människans förhållande till djur och natur. Det här är en roman som reflekterar mycket kring nutidsmänniskan.”

2. Novellsamlingen Det tredje ljuset + Små ting som dessa av Claire Keegan

”Det här är två väldigt fina noveller om utanförskap och medmänsklighet. Det är gripande utan att bli sentimentalt och belyser hur små handlingar kan få stor betydelse. Det tredje hjulet handlar om en flicka som tillfälligtvis har flyttat till en fosterfamilj där hon för första gången i livet får uppleva omtanke och kärlek. Små ting som dessa om en man som av en tillfällighet möter en ung kvinna som hålls inspärrad på ett kloster och han hamnar i moraliskt dilemma.”

3. Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare

”Delvis självbiografiskt om huvudpersonen Amanda i 30-årsåldern som varit i singel i tio år och bestämmer sig för att satsa allt under ett år på att hitta mannen i sitt liv. Hon ger sig ut i dejtingvärldens alla möjliga varianter, men lyckas inte alltid så bra. Den är väldigt rolig men samtidigt ganska tragisk. Det känns väldigt äkta.”

4. Benvittring av Johan Theorin

”Det var ett tag sedan man hörde något från Johan Theorin, men nu kommer han med sin nya deckare. Den utspelar sig på Öland, och det är snarare välskriven dramatik och stillsam spänningsroman än en blodig deckare även om det räknas som deckare.”

5. Räv och jag – en ovanlig vänskap av Cathreen Raven

”En självbiografi. Författaren lever ensligt med få kontakter i ett hus beläget i Montanas vildmarker i USA. Hon lever med naturen nära sig och en dag börjar en räv dyka upp runt hennes hus vid samma tid varje dag. Efter hand blir hon mer och mer vän med räven och de utvecklar en vänskap. Det är en berättelse om ensamhet, vänskap och relationerna till varandra.”

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här