Ouppklarade brott bekymrar rättsexpert

Polisens brottsuppklarning har inte varit så här låg på 16 år, visar en färsk granskning. "Det är mycket bekymrande", konstaterar rättsexperten Sven-Erik Alhem som i dagarna har besökt Brottsofferjouren i Varberg.

ANNONS
|

Det är Dagens Nyheter som har granskat effekterna av polisens omorganisation. Tidningen har låtit Brottsförebyggande rådet ta fram statistik som visar hur polisens brottsuppklarning har sjunkit till rekordlåg nivå. Under förra året klarades bara 14 procent av brotten upp.

Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, tycker att siffrorna är bekymrande.

– Det handlar framför allt om vardagsbrotten. Där ser det väldigt negativt ut. Det är ett stort skäl till kritik, säger Alhem.

HN träffar Alhem när han besöker Brottsofferjouren i Varberg för att tala inför organisationens stödpersoner. Alhem är engagerad i arbetet med brottsoffer och menar att det är viktigt för alla inblandade att fler brott klaras upp.

ANNONS

För anhöriga till mordoffer är det särskilt viktigt att den skyldige åker fast.

– Det är en svår situation för de inblandade. Anhöriga får alltid lida när någon dör, men det kan vara lättare att hantera en naturkatastrof än ett mord. Om någon dödas av ett blixtnedslag blir man till exempel inte arg på naturen.

De två senaste morden i Falkenberg och Varberg är båda ouppklarade. 2013 sköts en ung man ihjäl i ett bostadsområde i Falkagård. 2015 mördades en man i sitt hem i Derome.

– Alla ouppklarade mordfall är påfrestande för samhället men givetvis också för de anhöriga. Det handlar om ett livslångt lidande. Det kan betyda mycket att få veta vem som gjorde det.

ANNONS