Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Provtagning. Det senaste provet som togs vid Kagabäcken i Gamla Köpstad visade att badvattnet var otjänligt. Nu ska kommunen ta fler prover. Bild: Anders Claesson.

Otjänligt badvatten i Gamla Köpstad

Enligt den senaste provtagningen vid badplatsen Kagabäcken i Gamla Köpstad är badvattnet otjänligt. Björkäng får däremot godkänt. Men där är kommunen ändå skyldig att sätta upp en skylt som avråder från bad på grund av de senaste årens dåliga resultat.

Provet, som togs i måndags, visar att halterna av e-kolibakterier är så pass höga att badvattnet vid Kagabäcken ska bedömas som otjänligt. Det innebär att värdet ligger över 1 000. Även halterna av den andra bakterieformen som mäts låg över gränsvärdet. Människor som får i sig bakterierna riskerar att bli magsjuka och drabbas av kräkningar, diaréer och feber.

I ett första skede är inte det aktuellt att kommunen går ut och helt avråder från bad. För det krävs tre otjänliga prov tagna med några dagars mellan. Ett nytt prov ska tas under fredagen.
– Kagabäcken har aldrig haft några otjänliga prov tidigare. Vi vet inte vad detta beror på. Men antagligen är det en tillfällig förorening, säger Jenny Bergström, chef för kommunens drift- och anläggningsavdelning, som ansvarar för provtagningarna.
I den klassificering som görs av Sveriges 445 EU-bad hamnar Kagabäcken i kategorin "bra", vilket är näst bäst. Klassificeringen bygger på statistik från de senaste fyra åren, fram till och med 2015.

Läs också: Björkäng "problembarnet" bland havsbaden

I den senaste rapporten från Havs- och vattenmyndigheten och Folkhälsomyndigheten har havsbadet i Björkäng hamnat i dåligt sällskap och tillhör de nio svenska badplatser som klassificeras som dåliga.
Kommunen har förhoppningar om att förbättra den positionen. Men i de två första provtagningarna i sommar fick vattnet "tjänligt med anmärkning". Det tredje provet såg bra ut och visade att vattnet var "tjänligt".

Björkäng fortsätter dock att klassas som ett dåligt bad i enlighet med reglerna som gäller för EU-baden. Den skylt som informerar om det ska nu kompletteras med en skylt som avråder från bad.
Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, som har koll på regelverket, har gjort en tillsyn och upptäckt att en sådan saknas.
– Det är vi som har gjort fel. Vi tyckte att det räckte med den ena skylten eftersom vattnet inte är otjänligt. Vi har beställt en skylt som avråder från bad och den måste vi sätta upp framöver, säger Jenny Bergström.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här