Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Phiriya Iedkaew utanför sin thaimassagesalong Phön i centrala Varberg. Hennes salong var ett av 120 företag som kontrollerades när polis och myndigheter hade en stor samordnad kontroll förra veckan.  Bild: Matilda Carlström
Phiriya Iedkaew utanför sin thaimassagesalong Phön i centrala Varberg. Hennes salong var ett av 120 företag som kontrollerades när polis och myndigheter hade en stor samordnad kontroll förra veckan. Bild: Matilda Carlström

Oro för rykten efter arbetsplatskontroll

Phiriya Iedkaews thaimassagesalong i centrala Varberg var ett av 120 företag som förra veckan fick besök av polis och myndigheter. "Folk som såg det från gatan kanske tror att det händer något här", säger hon.

På Borgmästaregatan i centrala Varberg har Phiriya Iedkaew sin thaimassagesalong Phön. I onsdags eftermiddag förra veckan knackade polisen på dörren under tiden som tre kunder låg och slappnade av på massagebänkarna.

LÄS MER: Polisen slog till mot 120 arbetsplatser i Halland

– De ville se id-kort på mig och mina två kollegor, men förklarade inte vad de gjorde här. De kollade runt i salongen och när jag frågade, sa de bara åt oss att fortsätta jobba, säger hon.

Phiriya Iedkaew har svårt att avgöra hur många poliser det var, men uppskattade det till omkring femton poliser som kontrollerade den lilla salongen med tre anställda (i efterhand visade det sig att samtliga inte var poliser, utan även kom från andra myndigheter).

– Jag blev chockad. Jag visste inte varför de kommit till min salong. Vi hade kunder som var här för att koppla av. Kunderna hade nästan somnat och mådde bra, men så kommer polis och skrämmer dem, säger hon.

Ett av 120 företag

Att hennes massagesalong bara var ett av 120 företag som polisen bedömde som "särskilt intressant" gällande illegal arbetskraft förstod hon först efteråt när hon läste om insatsen i Hallands Nyheter. Efter händelsen har Phiriya Iedkaew varit orolig att folk som såg händelsen från gatan ska få för sig att hennes salong ägnar sig åt någon form av kriminell verksamhet. Att det ska spridas rykten.

– Jag förstår att polisen bara gjorde sitt jobb, men folk som såg alla poliser från gatan kanske tror att det händer något här. Men jag jobbar vitt, jag jobbar inte med något annat än massage och jag har anställda som bor i Sverige och har uppehållstillstånd allihop. Jag har aldrig haft illegala invandrare hos mig, säger hon.

Det som pågick var en oanmäld arbetsplatskontroll och en utlänningskontroll. Under onsdagen och torsdagen genomförde nämligen gränspolisen tillsammans med polisområde Halland oanmälda kontroller på 120 arbetsplatser i Halland. Externa myndigheter som Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och kommunernas tillståndsenheter var även delaktiga, även om inte alla myndigheter var representerade vid varje kontroll.

Polisen Magnus Karlsson var insatsledare för kontrollerna. Enligt honom är syftet med sådana här kontroller att "lagföra arbetsgivare som använder sig av illegal arbetskraft och att upptäcka personer som uppehåller sig i landet utan att ha rätt att vistas här." Men han menar också att företagen som de valt ut att kontrollera inte nödvändigtvis hade något särskild misstanke riktad mot sig.

Hur har urvalet gjorts kring vilka företag som ska kontrolleras?

– De flesta företagare sköter sig, och det behöver inte ligga någon särskild misstanke i botten när vi kontrollerar en arbetsplats. Det kan bara handla om att "det här företaget vill vi kontrollera", säger han.

Men för att polisen ska ha rätt att göra en inre utlänningskontroll som det kallas så ska det finnas en "grundad anledning". Det räcker till exempel inte att personen har ett utseende som uppfattas som utländskt, eller på grund av språk eller namn. Magnus Karlsson vill inte uttala sig om något enskilt ärende, men säger att "urvalet sker genom information som man tar genom polispatruller som är ute på jobb".

– Det kan vara att lokalpolisen åkt ut till en butik på något snatteri och då kanske känner att här inte står rätt till med hur man hanterar tobaksförsäljning, eller att det är någon som jobbar där som kanske inte verkar få jobba där, säger Magnus Karlsson.

En sådan här kontroll ska enligt polislagen utföras med "minsta möjliga intrång i frihet och integritet och att eventuella olägenheter står i proportion till dess syfte". Att gå in med vad som uppfattas som 15-20 personer, utan att försäkra sig om att företagaren förstår vad som försiggår och under tiden som kunder får massage – är det att betrakta som proportionerligt i förhållande till syftet? Lars Skoglund, gruppchef hos gränspolisen, svarar på frågan:

– Det är svårt att veta när man väl knackar på dörren hur pass mycket kunder det är. Det är svårt att förutse det. Har man bestämt sig för att göra en kontroll på ett företag så gör man det. Man kan inte gå dit när det är stängt, säger Lars Skoglund.

Phiriya Iedkaew föll dock på en liten detalj i kontrollen. Hon tar fram personalliggaren och visar hur hon varje dag har antecknat vilken personal som är på plats – men på grund av en dos otur och lite slarv hade hon glömt att fylla i just den dagen som Skatteverket var på besök.

– Jag brukar alltid fylla i, varje dag. Men eftersom jag glömde just den dagen kommer jag att få böta omkring 20 000 kronor, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Under onsdagen och torsdagen förra veckan genomförde gränspolis tillsammans med Hallandspolis och flera myndigheter en samordnad kontroll av 120 företag i Halland.…

Bland de övriga myndigheterna fanns Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och kommunernas tillståndsenheter.

Tolv personer i Halland togs i förvar efter att det uppdagats att de utnyttjats av arbetsgivare som illegal arbetskraft. Tanken är att arbetsgivaren får böter och att de personer som togs i förvar utvisas ur landet.

En person uppgav att hen hade en lön på 6 kronor/timme.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här