Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilden är från förra årets Orange day. ”Då var vi nog ett hundratal som kom. I år hoppas vi på många fler”, säger Birgit Nilsson. Bild: Matilda Carlström
Bilden är från förra årets Orange day. ”Då var vi nog ett hundratal som kom. I år hoppas vi på många fler”, säger Birgit Nilsson. Bild: Matilda Carlström

Orange protest mot våld mot kvinnor

På lördag uppmanar Soroptimistklubben i Varberg allmänheten att komma till Komedianten och klä sig i orange.

Eiffeltornet i Paris och Operan i Sydney brukar traditionsenligt lysa upp i orange när FN uppmärksammar sin årliga kampanj Orange day. Under parollen ”We stand up for women” (fritt översatt: ”Vi står upp för kvinnor”) kommer det internationella nätverket Soroptimist International att hålla olika evenemang runt om i hela landet. I Varberg sker manifestationen på lördag den 30 november med samling klockan 11 vid Komedianten.

– Då får man gärna vara så orangeklädd som man kan. Vi kommer att gå ner till Brunnsparken där vår ordförande Anneli Westling håller ett anförande, säger Birgit Nilsson, medlem i Soroptimistklubben i Varberg.

Varför just färgen orange?

– Det symboliserar en ljusare framtid utan våld. Det har fått symbolisera FN:s kampanj, säger hon.

Förra året var första året som dagen uppmärksammades i Varberg av soroptimisterna.

– Då var vi nog ett hundratal som kom. I år hoppas vi på många fler, säger Birgit Nilsson.

Klubben kommer även att ha en utställning om våld mot kvinnor på Komedianten i veckan.

– Vi är en kvinnoförening som jobbar för att stärka kvinnors och flickors ställning i världen. Då vill vi uppmärksamma det här med kvinnovåld och att det är faktiskt så att var tredje kvinna har utsatts för våld någon gång under sin livstid, säger Birgit Nilsson.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här