Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

”Onsdagar på Göthriks skola – det bästa som finns!”

En skolhund kan öka elevers koncentrationsförmåga och självkänsla. Det menar Marie Borén som tillsammans med labradoodlen Pippi besöker elever som behöver extra stöttning.

– Nu är Pippi väldigt exalterad, så du får börja dagen med att lugna henne, instruerar Marie Borén, lärare och matte till skolhunden Pippi.

Det är onsdag förmiddag och Marie Borén och skolhunden Pippi är på Göthriks skola för att träffa mellanstadieeleven Ellie. Sedan tre år tillbaka träffas de två gånger i veckan, och Pippi visar med sitt tydliga hundkroppsspråk hur glad hon blir över att se Ellie. ”Onsdagar på Göthriks – det bästa som finns!”, hade hon sagt om hundar kunde tala.

Med van hand får Ellie Pippi att komma ner i varv, se henne i ögonen, vänta och slutligen belönas med godis.

– Det ger så mycket självförtroende och glädje när de märker att hunden följer dem och de får känna sig utvalda. När hunden svarar på ens kommando och ger kärlek får man ett dopaminpåslag i hjärnan vilket gör att man orkar lite till och lite längre, något som kan hjälpa eleverna att klara av skolan i övrigt, säger Marie Borén.

Marie, Pippi och Ellie går in på ett kontor i skolan och slår sig ner på golvet. Ur sin handväska plockar Marie Borén fram sex gröna post it-lappar med hundrelaterade engelska ord nerskrivna och placerar dem framför sig. Dog. Bark. Fur. Collar. Nose. Bone. Hunden får välja ord genom att slå en tärning, och eleven översätter till svenska.

– Det blir ett sätt att förskjuta fokus från prestation, och göra inlärningen roligare. Ibland får hunden slå tärningen och så adderar eleven siffrorna, säger Marie Borén.

Marie Borén är legitimerad lärare och verksam sedan sjutton år tillbaka. Hon har även undervisat så kallade ”hemmasittare” med olika typer av problematik och har erfarenhet av elever med särbegåvning. För fyra år sedan köpte hon labra- doodlen Pippi från en kennel specialiserad på tjänstehundar. Tillsammans har de gått Vårdhundskolan i Reslöv i Skåne. Fördelen med en labradoodle är att de inte fäller och att de utsöndrar få allergener.

– Inför ett elevbesök badas Pippi med allergischampo som minskar mängden allergener i päls och hud. Våra besök är väldigt kontrollerade och ingen som inte vill träffa en hund kommer råka göra det, säger Marie Borén.

Hon tror att det är få rektorer som känner till möjligheten för elever att få stöttning av en skolhund.

– Jag tror även att många är rädda att tänka utanför boxen, och är oroliga för allergier och att inte veta exakt vad resultatet blir.

Hjälper Pippi till även hemma?

– Nej, hemma är hon en lat hund som gillar att gosa i soffan, säger Marie Borén.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här