Omstridd uteservering ett fall för åklagare

Restaurangen Brittas uteservering på stranden i Apelviken kan innebära ett brott mot miljöbalken och är föremål för en förundersökning. Däremot vidtar kommunen själv i nuläget inga åtgärder i ärendet.

ANNONS
LocationApelviken||

Det var i somras som restaurangen Brittas uteserveringar på stranden i Apelviken gav upphov till ett tillsynsärende hos stadsbyggnadskontoret efter anonyma anmälningar. Brittas hade ställt upp en inhägnad servering nere på badstranden, förutom den uteservering med tältdukstak som restaurangen under flera år haft uppe vid stranddynerna strax norr om restaurangbyggnaden. Båda uteserveringarna står på strandskyddat område.

Restaurangägaren André Pfeiffer uttalade sig då i HN och menade att restaurangen hade fått alla tillstånd från kommunen.

Det stämmer på så sätt att restaurangen har fått serveringstillstånd från socialnämnden och klartecken från hamn- och gatuförvaltningen för att använda marken (som ägs av kommunen) till uteserveringarna.

ANNONS

Men någon strandskyddsdispens fanns inte för någon av serveringarna.

Tillsynsärendet har nu varit uppe för behandling i kommunens byggnadsnämnd. Där lämnas saken utan åtgärd eftersom uteserveringarna nu är bortplockade (naturligt nog, eftersom säsongen är slut) och tillsynsärendet läggs därmed ned.

Men frågan har också blivit föremål för en åtalsanmälan. En sådan ska kommunen göra om det finns en misstanke om brott mot områdesskyddet.

HN har tagit del av den anmälan som gjorts, där står Varbergs kommun både som anmälare och som utpekad juridisk person. Anmälan riktar sig alltså mot kommunen själv, eftersom det är kommunen som äger marken. Fallet ligger som en pågående förundersökning vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Att kommunens byggnadsnämnd i sitt beslut lämnade tillsynsärendet utan åtgärd förklarar ordförande Christian Persson (C) med att serveringarna nu är bortplockade.

– Nu är huvudsaken att detta inte sätts i system, säger han.

Men vad garanterar att restaurangen inte gör likadant nästa år?

– Det är just den saken vi får titta på nu. Hur vi ska hantera detta framöver, säger han.

Inte heller på kommunens hamn- och gatuförvaltning vet man i nuläget hur frågan ska hanteras inför nästa sommar.

– Det är klart att vi inte vill att sådana här saker ska leda till anmälningar, konstaterar Katarina Leo på avdelningen för det offentliga rummet.

ANNONS

Men den ena serveringen har ju stått på strandskyddat område flera somrar i rad?

– Ja, det har vi insett nu, att det området också omfattas av strandskydd, säger Leo.

Kommunen har inom ramen för tillsynsärendet uttalat att det är upp till restaurangägarna att söka eventuella tillstånd som krävs för verksamheten.

”I det fall byggnadsnämnden finner att ett behov av strandskyddsdispens förelegat anser samhällsutvecklingskontoret att sökanden bör stå för eventuella kostnader som uppkommer”, heter det i det yttrande som har lämnats av mark- och exploateringschefen Kristina Hellerström (på delegation från kommunstyrelsen).

HN har på olika sätt försökt nå Brittas ägare för en kommentar, utan framgång.

ANNONS