Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Omdiskuterad staty kom på plats

Många handväskbärare var på plats när Damen med handväskan som vapen avtäcktes vid Villa Wäring på söndagseftermiddagen. Avtäckningen inramades av musik, tal och fika i gröngräset.

Med handväskan som vapen är och har varit omdiskuterad men kritikerna verkade hålla sig borta från söndagens arrangemang. Alla som HN pratade var positivt inställda till statyn och välkomnade att den hamnat i Varberg.
– Det var dåligt att kommunen sa nej till statyn och därför är det kul att Lasse Diding nu gör så här. Och den passar bra vid Villa Wäring, sa Liceth Christiansson.
– Det här blir ett moment över vår nutidshistoria – mycket mer intressant än en Karl XII-staty. Det är fint att visa att man inte tolererar rasism och fascism i Sverige, sa Maja Ståhle.

Åke Bendix, som haft många politiska uppdrag genom sitt engagemang i Folkpartiet, gillar statyn.
– Det här är bra och positivt. Lasse Diding är en duktig entreprenör som ser till att det händer saker och ting. Det här är en fredlig demonstration. Det är ju ingen pistol eller något krut utan en handväska. Jag ser statyn som en reaktion mot det onda.
Hade du sagt ja till den om du satt i kultur- och fritidsnämnden?
– Ja! Det är dumheter att bojkotta en sådan här sak. Man behöver inte se allt negativt. Det är ju en staty som väcker känslor och tankar. Det är det som ett konstverk ska göra.

Jana Nilsson (S) sammanfattade den politiska debatten i sitt tal och hyllade civilkuraget och dängandet med handväskor på ett bildligt sätt.
– Tänk om fler vågade göra det, då kunde vi skapa en annan värld!
Landshövdingen kunde inte närvara som planerat på grund av sjukdom. Istället fick Elke Textor, som bland annat engagerat sig till stöd för ett natthärbärge, tala. Hon berättade om innehållet i sin handväska: medmänsklighet, fred, kärlek, vänskap, rättvisa och förståelse. De orden fick starka applåder av publiken.

Lasse Diding talade om mod, medmänsklighet och civilkurage och fördömde hat och hot.
– Det är bra med en motkraft mot hat och hot som är så här positiv.
Konstnären Susanna Arwin är glad att statyn till slut hittat ett hem.
– Statyn är viktig och den är mycket viktigare än mig som konstnär. Det är synd att den blivit en så politisk fråga för den har inte med politik att göra. Den handlar om den vanliga lilla människan.

Tess Asplund som fångades på bild när hon protesterade mot en nazistisk demonstration i Borlänge var inbjuden till arrangemanget av Lasse Diding för att emot priset Årets handväska. Men för en tid sedan avböjde hon att komma. Anledningen är de hot som hon och hennes familj blivit utsatta för på grund av hennes politiska engagemang.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här