”Om du låter saker äga dig så blir du begränsad”

Mötet med Nordamerikas ursprungsbefolkning har ändrat Katrin Gunnarssons liv i grunden. Det var genom dem hon upptäckte westernridningen, och det var deras tankar om anspråkslöshet som fick henne att sälja sin hästgård utanför Varberg – och flytta in i en husbil.
– Om du låter saker äga dig så blir du begränsad, säger Katrin.

ANNONS
|

Ridning har varit en del av Katrin Gunnarssons liv så länge hon kan minnas – ända sedan hon var liten flicka och fick låna sin mosters häst. Så småningom skaffade hon en egen häst, och det var när den var tvungen att avlivas som hon kom i kontakt med den nordamerikanska ursprungsbefolkningen för första gången.

– Jag skänkte pengarna efter hästen till dem. Sedan var jag på besök och det var så det började, berättar Katrin.

Det blev många och återkommande resor till USA. Katrin besökte stammar från öst till väst, var med om fantastiska upplevelser och fick många vänner. När hon sedan kom i kontakt med westernridningen blev hon fast i den.

ANNONS

Med tiden började hon själv lära ut westernridning på sin hästgård utanför Varberg, och som en del av verksamheten anordnade även hon årliga resor till flera av de stammar hon lärt känna i USA.

Men 2017 valde Katrin Gunnarsson att sälja sin gård – ett enklare och friare liv lockade.

Semestrade med sin häst

– Jag lärde mig så mycket av indianerna. Förutom tacksamhet lärde jag mig också att inte tyngas av materiella ting. Om du låter saker äga dig så blir du begränsad, säger hon.

Nu letar hon mark i trakterna kring Varberg och drömmer om att bygga sig ett litet attefallshus utan uppkoppling till elnätet.

– Jag vill leva mer hållbart och leva mer oberoende, förklarar Katrin.

I väntan på att en lämplig tomt dyker upp bor hon i en husbil, som för närvarande står parkerad i en halländsk hage nära det stall där hennes häst Camryn står uppstallad. För även om Katrin har sålt sin gård, så har hon svårt att tänka sig ett liv utan häst.

Och när Katrin nyligen fick en inbjudan från en känd hästgård i Italien, ja då fick Camryn följa med.

– Jag är sådan, om jag får ett erbjudande som detta då tänker jag att då åker jag.

ANNONS

”En andlig upplevelse”

Katrin kopplade hästkärran bak på husbilen och drog iväg. Camryn, en amerikansk quarterhäst, tog den 30 timmar långa resan med ro.

– Hon är miljötränad och har ett stabilt psyke, men jag såg till att göra flera övernattningar så att hon fick vila ut mellan körningarna

Efter tre månader i Italien är Katrin nu tillbaka i Halland igen och njuter av den svenska sommaren. Varje morgon öppnar hon sin husbilsdörr och blickar ut över ett betagande vackert landskap med böljande gröna kullar och milsvid utsikt.

– Det är nästan en andlig upplevelse att vakna upp så här. Jag känner sådan tacksamhet över det här, över livet och tillvaron. Det upplever jag varje morgon och är något som jag har lärt av indianerna. De hälsar solen varje morgon.

ANNONS