Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Olagliga skyltar bekymrar inte kommunen

Möbler, blommor, flaggor, skyltar och varuställ blir en allt vanligare syn runt om i Varberg. Det kräver dock tillstånd av polisen och ett godkännande av kommunen att använda det offentliga rummet.

Det finns även riktlinjer för hur det offentliga rummet får utsmyckas. Exempelvis ska varuskyltar vara placerade i en ram, en så kallad trottoarpratare. Men i Facebook-gruppen Varberg för alla framträder ett missnöje med hur riktlinjerna efterföljs.

"Trots antagna riktlinjer för reklamskyltar och varuställ så bryter många affärsidkare mot detta", skriver man i gruppen.

Bilder i gruppen visar hur lösa skyltar och andra möbler placeras mitt i vägen. Några butiker har tillstånd att sätta ut varuställ, men inte skyltar.

Varbergsposten träffar Irene Rosberg från Kommunala tillgänglighetsrådets referensgrupp och Åsa Karlsson, engagerad i tillgänglighetsfrågor.

– Tillsynen fungerar inte alls bra. Vem står för kostnaden om någon skadar sig, undrar Åsa Karlsson.

Britt-Marie Svensson på Hamn- och gatuförvaltningen håller inte med om att tillsynen inte fungerar.

En förmiddag i veckan gör förvaltningen en husesyn i det offentliga rummet, där nära hundra näringsidkare har tillstånd för varuställ och reklamskyltar.

– De allra flesta sköter sig. Vi gör ofta tillsyn och vi är ju tjänstemän även när vi exempelvis går på lunch. Ser vi någonting som inte är enligt riktlinjerna så säger vi till. Oftast räcker det.

Skulle det ändå stå kvar blir det ett brott mot ordningslagen och det kan bli en fråga för polisen.

Efter samtalet mejlar vi över ett antal bilder på illegala skyltar till Britt-Marie Svensson. En av skyltarna står placerad långt ut i vägen och saknar ram. Butiken har över huvud taget inte tillstånd att sätta ut en skylt.

– Här har vi en handlare som inte gör som tillståndsbeviset säger. Här har våran dialog uppenbarligen inte fungerat, säger hon.

Trots flera exempel på undermålig eller olovlig skyltning så står hon fast vid att de flesta sköter sig och att tillsynen fungerar väl.

– Vi har inte haft en enda incident sedan riktlinjerna kom till. Med det i åtanke vill jag nog säga att vi gör vårat jobb, säger hon.

När dialogen inte funkar, går det inte att dra in tillstånden?

– Nej. Det är det absolut sista att ta till, att häva sådant som man har godkänt. Det är mycket bättre med dialog och det har funkat hittills. Vi får näringsidkarna att ta bort sådant som är farligt. Jag ser inte att vi kan göra mer än vad vi gör i dag, avslutar Britt-Marie Svensson.

Vite?

– Det är en polisfråga i så fall. Det är de som har sista ordet och kan utfärda böter.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

För att få placera lösa reklamskyltar och varuställ på offentlig plats, till exempel på trottoaren framför en butik, krävs tillstånd av polisen och att avgift enligt gällande taxa.

Reklamskylt ska placeras inuti en fyrkantig träram på marken, eller en rund metallram.

Riktlinjerna gäller inom vallgatorna och området Sjöallén.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här