Ola från Tvååker är prisbelönt lärare

– Ett enda råd till en blivande lärare? Då får det bli en uppmaning om att se varje individ, säger Ola Ejdrén från Tvååker, belönad av Vetenskapsakademien för sin lärarinsats.

ANNONS
|

Ola Ejdrén hette Svensson i efternamn när han växte upp på Korhallsvägen i Tvååker. Namnet Ejdrén tog han och hustrun Moa i samband med giftermålet.

– Och namnet avslöjar mitt intresse. Jag har ägnat mycket tid åt fågelskådning, och det är något alldeles speciellt när våren kickar igång och ejdersträcken drar förbi, även om det inte är det stora antalet som förr. Uppenbarligen har många ejdrar gått under i vitaminbrist, vars orsak är oklar, säger Ola Ejdrén som genast tar intervjuaren med sig in i biologins värld.

Ola lämnade Tvååker, där läraren Nils de Fine Licht på Bosgårdsskolan var en av dem som inspirerade till ett naturintresse, och flyttade till Lund för universitetsstudier i framförallt biologi. Så småningom kom också tanken på att bli lärare, ett yrke som han sedan tio år tillbaka utövar på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund.

ANNONS

Och för denna sin yrkesroll har han nominerats av en kollega och nyligen tilldelats ett ytterst hedrande pris. Han är en av fyra lärare i Sverige som får Kungliga Vetenskapsakademiens årliga pris till lärare, ”för entusiasm, engagemang och utvecklingsarbete som lett till att elevernas intresse för kunskap inom matematik och naturvetenskap har ökat”.

Ola Ejdrén gillar sitt jobb, mötet med eleverna, och beskriver sig som en bitvis klassiskt föreläsande lärare, som dessutom med jämna mellanrum lägger ut sin undervisning på Youtube till stöd för sina elever (och andra intresserade). I tio år har han undervisat i framförallt biologi och även naturkunskap på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund, en fristående skola med natur- och samhällsprogram och med musik som ytterligare inriktning.

– Det är klart att det är något helt annat, en annan sorts utmaning, att vara lärare på till exempel en högstadieskola. Men utmaningen hos oss är att vi tar emot elever med goda betyg men med olika bakgrund från flera skånska kommuner, där steget från högstadiet till gymnasiet kan kännas väldigt stort för dem, säger Ola Ejdrén som också poängterar att friskolan drivs av en ideell stiftelse utan vinstkrav.

Det är med inlevelse han beskriver undervisningen, hur han stundtals tar eleverna på exkursion och borrar sig ner i torvmossar, för att upptäcka avlagringarnas tusenåriga minnen: kol, snäckskal, sjönöt. . .

ANNONS

– Det är naturligtvis inspirerande att få höra elever som säger att de inte varit särskilt intresserade av biologi, men att de nu fått upp ögonen för ämnet, säger Ola Ejdrén.

Just nu hemma i föräldrahemmet i Tvååker på sportlov med familjen.

Lite mer om OLA EJDRÉN

Ålder: 44 år.

Familj: Hustrun Moa Ejdrén, sjukgymnast, och tre döttrar.

Bor: Lund, uppvuxen i Tvååker.

Aktuell: Belönad med det som officiellt heter ”Beijerstiftelsens lärarpris till Ingvar Lindqvists minne år 2017”, som utdelas av Kungliga Vetenskapsakademien. Han får 50 000 kronor för egen del och 20 000 kronor går till skolan.

Prispengarna: ”En kollega rådde mig att köpa något som jag kan ha kvar som minne av priset. Så jag funderar på att köpa en kamera.”

ANNONS