Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dyr investering. Vd:n Per-Olof Andersson med sonen, tillika kollegan Tobias Andersson är förväntansfulla på den nya maskinen.

Ogräs utrotas med hett vatten

Ett företag i Varberg blir det första i området att investera i en hetvattenmaskin för att rensa ogräs. Samtidigt visar kommunen intresse för att gå samma väg.

Hetvattenmaskinen är både ett miljövänligt och effektivt sätt att bekämpa ogräs. Varbergsföretaget Markplanerings investering blir den första i närområdet, och en av få i hela landet.

– Vi har haft denna vision de senaste åren, nu har marknaden sagt sitt och vi har inte längre några alternativ, säger Per-Olof Andersson, vd på Markplanering.

Det första patentet på denna ogräsbehandling togs redan i slutet av 1800-talet och användes flitigt fram till 1960-talet, då kemikalieanvändningen tog över.

På senare år har dock forskningen visat på kemikaliers miljöpåverkan. Reglerna har skärps, och en återgång till det gamla har blivit ett måste.

Maskinerna är miljövänliga. De är dyra i inköp, men betydligt billigare i drift jämfört med tidigare maskiner.

Den nuvarande tekniken där man harvar ogräset mekaniskt, eller använder sig av skumvatten, är inte lika effektiv. Dessutom är arbetssättet ohållbart rent ergonomiskt.

Den körs runt av en traktor med en hastighet på cirka fem kilometer i timmen, med hjälp av en sensor sprutar den bara vatten där den känner av klorofyll. Vattnet värms upp till 98 grader och riktas sedan på ogräset.

För mindre och mer svårtillgängliga ytor används en mindre, manuell maskin. Trots de riktade strålarna behöver man inte vara orolig över att övriga växter förstörs.

– Vattnet tränger inte ner i marken, så den är ofarlig för omgivande växter, rötter och sådant, säger Per-Olof Andersson.

För Varbergs kommun kan det också bli aktuellt med ett inköp. På hamn- och gatuförvaltningen hoppas man få igenom ett köp av en maskin, i nuläget försöker de äska pengar.

– Det hela är jätteintressant. Förhoppningsvis kan vi få till ett inköp redan till denna säsong, säger Jenny Bergström, chef för drift och anläggning på Varbergs kommun.

I Varberg, med all stensättning och öppna ytor kan en sådan maskin komma väl till pass.

– Det kräver en viss investering, men handlar också om att höja vår servicenivå, säger Jenny.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här